Speelschema | Hamas, Israël en mentale gezondheid op werk

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het de derde dag dat het Europees Parlement vergadert in Straatsburg. Zoals gewoonlijk zijn er weer genoeg dingen om over te praten en te stemmen. Zo staat vandaag de situatie rond de Gazastrook op de agenda, maar wordt er ook gesproken over mentale gezondheid op de werkplaats.

Hamas en Israël

Het Europees Parlement debatteert deze ochtend met de Europese Commissie over het geweld tussen Hamas en Israël. Meningen over het conflict zijn verdeeld in Europa. De EU staat bijvoorbeeld achter Israël en vindt dat het land zichzelf mag verdedigen, maar stuurt ook humanitaire hulp naar mensen in de Gazastrook waar Israël bombardementen uitvoert.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) wil in ieder geval dat Hamas kritisch veroordeeld wordt door het Europees Parlement, maar ook dat er daadwerkelijke gevolgen komen voor Hamas. De terreurgroep heeft in de afgelopen weken bijna 1500 mensen gedood.

Thijs Reuten (PvdA) doet een beroep op beide kanten om de vrede te zoeken. “De EU- de lidstaten en de Europese Commissie – moeten met de internationale gemeenschap al hun invloed gebruiken om alle gijzelaars in Gaza vrij te krijgen, maar ook de spiraal van geweld, die nu lijkt te ontstaan, te voorkomen”.

Mentale gezondheid

Ook praat het Europees Parlement over mentale gezondheid op de werkvloer. Door de digitalisering zijn veel banen enorm veranderd. Thuis werken is normaal geworden, zoommeetings zijn de norm en kunstmatige intelligentie begint hier en daar banen te vervangen. Het brengt problemen met zich mee, zien een aantal Europarlementariërs.

Kim van Sparrentak (GroenLinks) heeft met collega’s vragen gesteld aan de Europese Commissie. Ze willen weten welke stappen de Commissie neemt om mentale problemen op de werkvloer te voorkomen en of er wetgeving komt om de rechten van werknemers te beschermen tegen de opkomst van kunstmatige intelligentie. Ze gaan vanavond in debat met de Europese Commissie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie