Speelschema | Gemanipuleerde gewassen, veilig speelgoed en EU-ministers in het Brusselse Egmontpaleis

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Europarlementariërs nemen een standpunt in over gemanipuleerde gewassen en veilig speelgoed. En de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken spreken elkaar vandaag in een informele setting: het Brusselse Egmontpaleis.

Planten bestand tegen pesticiden

De Europese Commissie lanceerde een wetsvoorstel om via nieuwe genetische manipulatiemethodes (ngt’s) gewassen te creëren die minder pesticiden en meststoffen nodig hebben. Allemaal goed voor de strijd tegen klimaatverandering en de aantasting van het milieu.

Maar: enkele van die gewassen zouden nu niet meer onder EU-wetgeving inzake ‘genetisch gemodificeerde organismen’ vallen. Wat betekent dat ze geen speciale goedkeuringsprocedure en risico-analyse moeten doorlopen.

Houdt dat gevaren in, voor de gezondheid bijvoorbeeld? De milieucommissie in het Europees Parlement neemt er vandaag een standpunt over in. De Nederlandse Europarlementariërs Jan Huitema (VVD) en Anja Hazekamp (PvdD) zijn de zogeheten ‘schaduwrapporteurs’, die het werk van de rapporteur of hoofdonderhandelaar (lees deze Babbel) nauwgezet volgen.

Veilig speelgoed

In de ochtend stemt diezelfde milieucommissie over een nieuwe wet voor veilig speelgoed.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA): “Hoog tijd dat de Europese wet wordt aangepast. Slecht en onveilig speelgoed uit China moeten we weren van de Europese markt.” Verder vindt ze dat speelgoed geen gevaarlijke metalen als lood en kwik mag bevatten en dat er duidelijke veiligheidsinstructies op de verpakkingen moeten komen.

Ondertussen in het Egmontpaleis

De Europese vakministers komen tenminste één keer in de zes maanden bij elkaar. Maar vaak treffen ze elkaar ook informeel in de lidstaat die op dat moment EU-voorzitter is, op dit moment België. Vandaag komen de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bijeen in het Brusselse Egmontpaleis.

Het gesprek zal gaan over de gezamenlijke Europese aanpak van criminele organisaties die in de jacht op winst nu ook minder beveiligde en kleine havens infiltreren voor de drugshandel. Het gesprek wordt gezien als het officiële startschot voor de ‘Europese alliantie van de havens’, waarover Brusselse Nieuwe eerder al berichtte.

Meer informatie vind je ook in de Dagvangst van vandaag, de nieuwsbrief van BN-hoofdredacteur Bert van Slooten. Abonneer je hier!

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie