De EU-ministers van Transport vergaderen vandaag weer in het Egmontpaleis. De Tweede Kamer stelt vragen over de wolf. En aan de rand van Brussel wordt het 75-jarig bestaan van de NAVO gevierd.
Ministers bespreken TENT-T in het Egmontpaleis
Vandaag spreken de EU-ministers van Transport elkaar weer tijdens de informele bijeenkomst in het Brusselse Egmontpaleis op de Kleine Zavel. Op de agenda? Vooral het zogeheten ‘trans-Europese transportnetwerk’ (TENT-T).
De ambitie is om een hoogwaardig en groen Europees vervoersnetwerk te ontwikkelen tegen 2050. Lidstaten krijgen hiervoor extra Europese subsidies. In 2040 werd een tussentijdse deadline ingevoerd voor de voltooiing van grensoverschrijdende projecten. Zo moet er in 2040 een hogesnelheidstrein rijden tussen het Portugese Porto en het Spaanse Vigo en tussen Boedapest en Boekarest. Ook de geplande Lelylijn, de hogesnelheidstrein tussen het noorden van Nederland en de Randstad, krijgt Europese subsidies. Die lijn zou in 2050 klaar moeten zijn.
Vandaag spreken de ministers met vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Europese Commissie over de verdere uitbreiding en over de financiering van dit netwerk. Namens Nederland is minister Harbers aanwezig.
Debat over de wolf in de Tweede Kamer
Vandaag wordt de landbouwcommissie in de Tweede Kamer door experts bijgepraat over de positie van de wolf in Nederland. De parlementariërs willen onder meer weten hoeveel wolven er nu in Nederland zijn, welke impact die wolf heeft op de natuur, de mens en de landbouw en hoe boeren en burgers in de toekomst met de wolf moeten samenleven.
Dinsdag overhandigde de provincie Gelderland nog een petitie aan de Tweede Kamer die oproept de beschermde status van de wolf te verlagen. “Steeds meer weidedieren zoals schapen, koeien en pony’s worden door wolven doodgebeten”, aldus de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet. Eerder lanceerde de Europese Commissie een wetsvoorstel om de beschermde status van de wolf te verlagen.
NAVO-plechtigheid in Brussel
Precies 75 jaar geleden, op 4 april 1949, ontstond de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Vandaag staat men stil bij de geschiedenis en het belang van dit bondgenootschap. Dat is sinds de Russische invasie in Oekraïne (februari 2022) groter geworden.
Gisterenavond nodigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie ook Hanke Bruins Slot, al uit voor een diner. Vandaag volgt een kranslegging op het NAVO-hoofdkwartier aan de rand van Brussel, een tiental toespraken en een Belgisch-Nederlandse marinierskapel omlijst het geheel met muziek.