Speelschema: Europese landbouw en handel in Tweede Kamer

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
EP plenary session – The outcome of the EU-US Trade and Technology Council (TTC)

Ministers Adema, van der Wal en Schreinemacher zakken af naar de Tweede Kamer om het over Europese onderwerpen te hebben. Het Europees Parlement stemt over een voorstel dat Nederland extra Europarlementariërs kan opleveren.

Handel

Er zijn vandaag veel bewindslieden in de Tweede Kamer die het gaan hebben over de EU. Het is aan handelsminister Liesje Schreinemacher (VVD) om de spits af te bijten. Omdat de EU-ministers van Handel morgen samenzitten in Brussel, krijgen Kamerleden de kans om haar aan de tand te voelen over de Nederlandse inzet tijdens die bijeenkomst. 

Daarbij zal het vooral gaan over nieuwe EU-handelsakkoorden. Onder meer de mogelijke akkoorden met een blok Zuid-Amerikaanse landen (Mercosur) en Nieuw-Zeeland staan op de planning. Verder zal Schreinemacher het hebben over de handelsrelaties met de Verenigde Staten. Die kwamen onder druk te staan door groene subsidiepakket van de Amerikaanse president Joe Biden.

Landbouw

Vervolgens is het aan minister van Landbouw Piet Adema (CU) en minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) om in gesprek te gaan over hun Brusselse landbouwbijeenkomst. Die vindt overmorgen plaats. 

Daarbij zal het onder meer gaan over de plannen van de Europese Commissie om pesticidegebruik sterk aan banden te leggen. Maar het belangrijkste onderwerp wordt ongetwijfeld de controversiële Europese natuurherstelwet. Gisteren verwierp het Europees Parlement het wetsvoorstel van de Europese Commissie nog. 

Extra Europarlementariërs

Veel Nederlandse Europarlementariërs zullen ongetwijfeld met veel interesse een eerste stemming volgen die bepaalt of zij twee extra collega’s mogen verwachten. Dat zit zo: Nederland heeft op basis van de omvang van de bevolking en het aantal vierkante kilometers op dit moment eigenlijk te weinig zetels in het Europees Parlement. Maar door de stemming van vandaag wordt dat mogelijk gecorrigeerd.

Als de correctie erdoorheen komt, zou Nederland bij de verkiezingen van volgend jaar 31 Europarlementariërs mogen sturen. Ook Spanje krijgt er twee zetels bij, terwijl Oostenrijk, Letland, Slovenië, Ierland, Slowakije, Finland en Denemarken er één zetel bij krijgen. Het totaal aantal Europarlementariërs zou hierdoor verhogen van 705 naar 716.