Speelschema | Europese Commissie voor de rechter, defensie in Tweede Kamer en Eurostat

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is weer zover. Het Europees Parlement verhuist vandaag weer terug naar Brussel. Straks zitten de treinen weer vol en gaan de blauwe vrachtwagens met kantoorspullen weer naar het noorden. Voor nu staan er nog een aantal zaken op de planning. Vooral de rechtszaak tegen de Europese Commissie is interessant. Daar stemmen ze vandaag over. Verder praten Tweede Kamerleden over de oorlog in Oekraïne en komt Eurostat met een aantal rapporten.

Rechtszaak tegen Europese Commissie

Het Europees Parlement kondigde het eerder deze week al aan, maar vandaag gaan de Europarlementariërs er officieel over stemmen. Ze willen de Europese Commissie voor de rechter slepen. De Commissie besloot in december vorig jaar 10,2 miljard euro bevroren Europees geld aan Hongarije vrij te geven omdat het vooruitgang zou hebben geboekt op het vlak van de rechtsstaat.

Het Europees Parlement is boos. Zo goed gaat het niet met de rechtsstaat in Hongarije. “Het kerstcadeau van miljarden aan Orbán afgelopen december is dan ook onbegrijpelijk. Het is dus goed dat het Hof nu gaat uitzoeken of de Commissie daarmee haar plicht heeft verzuimd om misbruik van Europese subsidies te voorkomen”, zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. Ook GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik verwelkomt de plannen van het Parlement. “De Commissie mag niet wegkomen met deze buiging voor Orbáns chantage”, zegt ze.

Defensiepraat

En in Den Haag praten ze over militaire steun aan Oekraïne en de oorlog in het Oost-Europese land. De commissie Defensie van de Tweede Kamer praat met experts van het Clingendael Instituut, de Universiteit Leiden en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) over de oorlog.

Oekraïne kampt nog steeds met munitietekorten en bereidt zich voor op de komst van Europese gevechtsvliegtuigen. Hoewel Rusland de afgelopen weken hier en daar de Oekraïners terug wist te duwen, is de aanval, volgens President Zelensky, inmiddels gestopt. Toch is dat geen overwinning voor Oekraïne. Een groot deel van het land is nog steeds bezet door de Russen en zonder wapens, voertuigen en vooral artilleriemunitie kan Oekraïne geen aanvallen uitvoeren om de Russen terug te dringen.

Eurostat

Verder komt het Europese onderzoeksbureau vandaag met enkele publicaties. Vandaag kunnen we rapporten verwachten over energie, de cijfers rond bedrijven en faillissementen, levensverwachting en oversterfte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie