Speelschema | Europarlementariërs in Den Haag en véél campagne

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese verkiezingen komen met de dag dichterbij en dat valt te merken. Onze agenda met campagne-evenementen staat propvol vandaag. In de Tweede Kamer vindt vandaag de jaarlijkse Staat van de Europese Unie plaats, een groot plenair debat waarin Kamerleden én Europarlementariërs zich heel de dag storten op Europees beleid. 

Europarlementariërs in Den Haag

Europarlementariërs ontvangen regelmatig Nederlandse delegaties in Brussel, maar vandaag zijn de rollen omgekeerd. Vandaag sluiten negen Europarlementariërs aan bij het debat in de Tweede Kamer over de staat van de EU. Het gaat om Mohammed Chahim (PvdA), Malik Azmani (VVD), Samira Rafaela (D66), Tom Berendsen (CDA), Anja Hazekamp (PvdD), Bert-Jan Ruissen (SGP), Anja Haga (CU), Michiel Hoogeveen (JA21) en Rob Roos (onafhankelijk). Namens het kabinet zijn premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot aanwezig. 

De Staat van de Europese Unie is het enige plenaire Kamerdebat waarbij leden van het Europees Parlement aanwezig zijn en ook het woord mogen voeren. De Europarlementariërs hebben spreektijd en mogen feitelijke vragen stellen. Maar interupties mogen enkel de Kamerleden doen. Het debat zal onder meer gaan over klimaat, digitalisering, economie, Oekraïne en migratie.

Véél campagne

En dan de campagne-evenementen. Het zijn er heel wat vandaag. 

Het Huis van de Nederlandse Provincies organiseert een lijsttrekkersdebat met maar liefst 13 partijen. Als voorbereiding hierop maakten Brusselse Nieuwe en het Europees Parlement een podcastserie over de lokale en regionale doorwerking van Europees beleid.

In Zwolle wordt een groot studentenfestival gehouden om iedereen klaar te stomen voor de Europese verkiezingen. De VNG (Vereniging voor Nederlandse Gemeenten) en KED organiseren dan weer een Europadag in Den Haag. Tim de Wit neemt je mee in de laatste ontwikkelingen in de Europese Unie en een panel zal hierop reflecteren. 

Verder organiseren de opleiding European Studies van NHL Stenden Leeuwarden en EuropaPact Fryslân het Europees Verkiezingsevenement. Hoogleraar Europese Politiek & Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen, Prof. dr. Pieter de Wilde, spreekt tijdens dit evenement. Daarnaast kun je bij VNO-NCW, CNV en Betrouwbare Bronnen terecht voor het Groot Europees Handelsdebat. 

Tot slot organiseren de Foundation Max van der Stoel en het Internationaal Secretariaat van de PvdA samen met Europarlementariër Thijs Reuten een evenement in Maastricht over rechtsstaat en democratie. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie