Speelschema: EU-uitbreiding en schaduwbanken

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Hoewel de zomer begint, is het in Brussel nog niet voorbij. Commissies in het Europees Parlement blijven vergaderen en stemmen. Ook EU-lidstaten hebben nog een aantal zaken te bespreken.

Schaduwbanken

Het Europees Parlement en de lidstaten bereiken vanavond waarschijnlijk een overeenkomst over schaduwbanken. Dat zijn officieel geen banken, maar ze financieren hun activiteiten toch vooral met geleend geld.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang onderhandelt namens de Europese sociaaldemocraten (S&D) over nieuwe wetgeving omtrent schaduwbanken. “Met strengere regels voor banken is veel geld naar de slecht gereguleerde schaduwbanken gegaan. Dat komt met grote risico’s. Deze fondsen hoeven geen geld achter de hand te houden voor leningen die ze uitgeven en kunnen gemakkelijk in de problemen komen bij economische tegenslag”, zegt Tang.

EU-uitbreiding

EU-lidstaten spreken vandaag met Bosnië. Het land wil lid worden van de Europese Unie. Er is nog een hele waslijst aan hervormingen die doorgevoerd moeten worden, als het land überhaupt kandidaat-EU-lidstaat wil worden. De Bosniërs moeten de rechterlijke macht aanpassen, de strijd tegen corruptie versnellen en de persvrijheid verbeteren, zegt de EU.

Nederland heeft twijfels over het kandidaat-lidmaatschap van Bosnië. “De vraag is of je dit als enige moet tegenhouden als in de EU iedereen behalve Nederland voor het kandidaat-lidmaatschap is”, zei demissionair premier Rutte een aantal maanden geleden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie