Speelschema | Drukte in Luxemburg en voor het eerst hoorzittingen in Tweede Kamer

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
European Union and Luxembourg flags waving in front of the Chamber of Deputies – Luxembourg City, Luxembourg

Het is vandaag druk in Luxemburg. In de stad komt de Raad Sociale Zaken bijeen. Verder ook de Eurogroep, een informeel orgaan waarin de ministers van de landen van de eurozone samenkomen om euro-aangelegenheden te bespreken. De Raad Sociale Zaken gaat het onder meer hebben over gelijke behandeling op de werkvloer. De Eurogroep komt bijeen om te praten over het concurrentievermogen van de eurozone. In de Tweede Kamer beginnen de Kamerleden voor het eerst aan de hoorzittingen van de beoogde ministers en staatssecretarissen. 

Gelijke rechten op het werk

De Europese ministers van Sociale Zaken praten vandaag over gelijke behandeling op de werkvloer. Het Belgisch voorzitterschap presenteert een voortgangsverslag over een voorgestelde richtlijn die discriminatie op de werkvloer verbiedt. De richtlijn is al in 2009 aangenomen, maar is de afgelopen jaren bijgesteld en verder aangescherpt. De voortgang van deze richtlijn en de bijbehorende veranderingen liggen vandaag op tafel.

Eurogroep bijeen over concurrentievermogen

Demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg reist af naar Luxemburg om met zijn collega’s te praten over onder meer het concurrentievermogen van de eurozone. De ministers zullen het met name hebben over het concurrentievermogen op het gebied van het industriebeleid. Daarnaast hebben de ministers het over de internationale rol van de euro. Ook morgen staat er nog een bijeenkomst van de Eurogroep gepland. 

Beoogde bewindspersonen worden gehoord

Voor het eerst gaat de Tweede Kamer beoogde minister en staatssecretarissen aan de tand voelen in een speciale hoorzitting. Het idee van deze hoorzitting komt overgewaaid vanuit het Europees Parlement. Kamerleden van de bijbehorende commissie mogen de kandidaten één vraag stellen over bijvoorbeeld uitspraken in het verleden. Vandaag komen onder meer beoogde NSC-ministers Judith Uitermark voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan bod.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie