Speelschema donderdag 18 november

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De toekomst

Minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken kijkt vandaag in de toekomst. Hoe komt de Europese Unie uit de coronacrisis? En wat helpt daarbij? Er zijn veel potten met geld, maar hoe voorkom je dat iedereen het wiel opnieuw gaat uitvinden? En in welke gevallen moet de EU van de afgesproken spelregels afwijken, simpelweg omdat de ene regio de andere niet is? En verschillende landen en gebieden op een andere manier door de pandemie getroffen zijn?
Kortom, veel vragen voor Knapen om te beantwoorden.

Van bossen, paspoorten en coronaregels

In het Europees Parlement springen drie debatten er uit; over bossen, het gouden paspoort en het coronapaspoort.
Bij de bossen gaat het over de recent gepresenteerde plannen van Frans Timmermans.

Bij het Gouden paspoort eist het parlement strengere regels, zodat niet iedere rijkaard met een zak geld een paspoort kan kopen in EU-landen als Malta en Cyprus. Waarna ze vrij kunnen reizen door alle 27 lidstaten. Het leidt tot onoverzichtelijke en ongewenste situaties, vindt het Europees Parlement.

En het coronadebat gaat over de vraag wat de lidstaten aan maatregelen nemen en of er sprake is van enige afstemming. Niet alleen het Oostenrijkse beleid komt aan de orde, maar ook het Franse en de recente Nederlandse plannen.

In actie

En we treden als Brusselse Nieuwe ook naar buiten. Vanavond op de Limburgse TV-zender L1 is hoofdredacteur Bert van Slooten te zien in debat met onder andere Esther de Lange (CDA) en Mohammed Chahim (PvdA). Het gaat onder andere over de klimaattop in Glasgow, de Europese coronaregels en de tentoonstelling in Maastricht over dertig jaar verdrag van Maastricht.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie