Het blijft rustig in Brussel. Het is immers Witte Donderdag en dat betekent dat er in het Europees Parlement weinig te doen is. Ook rond het Schumanplein waar het Raads- en het Berlaymontgebouw staan, is het stil. Daar zullen we hoogstens een paar gemeentewerkers zien, die de resten van eieren en mest na de boerenprotesten nog aan het oprapen zijn.
Wel op de agenda: de natuurherstelwet. Die wet wordt vandaag besproken de Tweede Kamer. En ‘s avonds presenteert onze hoofdredacteur Bert van Slooten het nieuwe boek ‘Stille krachten van Brussel’.
Natuurherstel
Het was even schuiven met de agenda. Maar vandaag gaat de Tweede Kamer eindelijk in debat over de omstreden natuurherstelwet. Door een motie van BBB en NSC stemde Nederland onlangs tegen de wet. De wet is bedoeld om natuurgebieden in de hele EU te herstellen en te zorgen voor meer biodiversiteit.
De hoop was dat het debat eerder plaats kon vinden. Maar door de chaos bij de EU-landen en het constante uitstel van een officiële stemming werd het debat ook in Den Haag uitgesteld. De Tweede Kamer gaat in gesprek over de mogelijke gevolgen van de wet.
Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de indieners van de motie tegen de natuurherstelwet zich geen zorgen hoeven te maken. Doordat er geen gekwalificeerde meerderheid (55 procent van de lidstaten die 65 van de bevolking vertegenwoordigen) is onder de lidstaten, is de wet op de lange baan geschoven. Klimaatminister Rob Jetten verwacht dat er pas na de verkiezingen weer over de wet gestemd wordt.
Boekpresentatie
Het is vandaag ook een bijzondere dag voor Brusselse Nieuwe. Vanavond presenteren Bert van Slooten en Tijn Sadée hun boek ‘Stille krachten van Brussel’ bij de Nederlandse EU-ambassade in Brussel.
Wie zijn de Nederlandse topdiplomaten, lobbyisten, waterdragers en gewone ambtenaren die het beleid bepalen in Europa? Wat drijft de stille krachten achter de macht, hoe ziet hun werkdag eruit, op welke knoppen drukken ze, wat is hun invloed? Aan de hand van 25 portretten van Nederlanders die in de Brusselse bubbel werken, krijgt de lezer een inkijkje in de Brusselse wettenfabriek.
Het boek wordt aangeboden aan de hoogste Nederlandse diplomaat in Brussel aan: P.J. Kleiweg De Zwaan. En daarna is er een discussie over de vraag of er meer Nederlanders in Brussel moeten werken. Clara van de Wiel (NRC) leidt het gesprek. En om 18:00 uur is er een borrel. Voor wie er niet bij kan zijn, het boek is alvast te koop via deze link.
Radboud-lezing
En Europarlementariër Toine Manders (CDA) geeft vanavond een lezing over Europese identiteit op de Radboud Universiteit Nijmegen. Samen met politicoloog Anna van der Vleuten praat hij over Europees burgerschap en hoe Europa zich verhoudt tot de stad, de regio en het land waar we ons mee verbonden voelen.