Door Hongaarse tegenstem is natuurherstelwet van tafel

Hongarije stemt tegen de natuurherstelwet. Dat betekent dat er genoeg steun lijkt te zijn om de wet toch nog van tafel te vegen.

2 min. leestijd

Nederland krijgt steun uit onverwachte hoek in het verzet tegen de natuurherstelwet. Hongarije, dat tot op heden altijd voor de door oud-Eurocommissaris Timmermans bedachte wet was, is nu tegen. En daarmee is vereiste meerderheid gehaald om de wet te blokkeren.

Naast Nederland stemmen Italië en Zweden tegen, hoewel Zweden nog een twijfelgeval is. België, Polen, Oostenrijk en Finland gaan zich onthouden, maar in het Europese stemsysteem betekent onthouden uiteindelijk ook tegen.

Hongarije was altijd voor, maar is volgens politiek adviseur Balazs Orban (geen familie van de premier) van mening veranderd, laat hij aan Italiaanse media weten. Hij vindt dat er opnieuw onderhandeld moet worden. Hongaarse vertegenwoordigers bevestigen de uitspraak van de politiek adviseur. Vandaag komen de ambassadeurs van de 27 EU-landen bij elkaar om te praten over de wet en aan het slot van de vergadering worden de stemmen geteld.

Dan is er nog geen besluit, want dat kan alleen door de ministers worden genomen. Die komen maandag naar Brussel als de Milieuraad vergadert, volgens diplomaten kunnen landen ook dit weekend nog van positie veranderen. Maar met de Hongaren tegen, gaat de natuurherstelwet van tafel. Als Hongarije tegen stemt en andere landen hun positie dit weekend niet veranderen, hebben de tegenstemmers een blokkerende minderheid. Samen vertegenwoordigen ze meer dan 35 procent van de Europese burgers.

Vorige maand stemde het Europees Parlement voor de natuurherstelwet. Toen stemde 17 van de 18 Hongaarse Europarlementariërs vóór de natuurherstelwet. Ook de leden van Orbans Fidesz partij.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie