Speelschema: de echte eindstreep voor de natuurherstelwet en begrotingsregels

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Naar verwachting zullen vandaag voor de allerlaatste keer onderhandelingen over de natuurherstelwet plaatsvinden. Verder doen de ministers van Financiën een zoveelste poging om tot een akkoord te komen over de nieuwe begrotingsregels. 

Natuurherstelwet

Voor de (waarschijnlijk) allerlaatste keer onderhandelen vandaag de lidstaten met het Europees Parlement om de laatste onderdelen van de controversiële natuurherstelwet af te kloppen. 

Onder meer het beruchte verslechteringsverbod, dat stelt dat de natuur niet verder achteruit mag gaan, staat op de planning. CDA-Europarlementariër Esther de Lange wil dat dit verslechteringsverbod wordt omgevormd tot een ‘inspanningsverplichting’. Zo worden lidstaten wel verplicht hun best te doen, maar dreigt er niet opnieuw een vergunningsstop wanneer de doelen niet gehaald worden. 

Begrotingsregels

Ook zitten de Europese ministers van Financiën vandaag samen in Brussel. Minister Sigrid Kaag zal de bijeenkomst echter aan zich voorbij moeten laten wegens privéredenen.

Het heetste hangijzer tijdens de bijeenkomst: de nieuwe begrotingsregels. Wellicht zal minister Kaag niet veel missen: naar alle verwachting zal er ook deze keer geen witte rook zijn. De landen met een hoge staatsschuld staan nog steeds lijnrecht tegenover de landen die hun begroting op orde hebben. Vooralsnog zullen de meest intensieve discussies gaan over hoe de regels kunnen garanderen dat de begrotingstekorten niet terug over de drie procent kunnen gaan, zonder dat daar “een keiharde bezuinigingsmaatregel” voor nodig is, zoals een EU-diplomaat het samenvat.

Verder zullen de ministers het in de marge ongetwijfeld ook hebben over de Russische bevroren tegoeden. Oekraïne en enkele lidstaten wil die inzetten voor de Oekraïense wederopbouw.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie