Speelschema: Dé dag voor Timmermans en onderzoek spionagesoftware

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: EP)

Het is vandaag de vierde en tevens laatste dag dat het Europees Parlement vergadert in Straatsburg. Het is mogelijk ook de spannendste dag. Er wordt gestemd over de natuurherstelwet van Timmermans en over de aanbevelingen van Jeroen Lenaers en Sophie in ‘t Veld over spionagesoftware.

D-Day

Je zou het bijna D-Day kunnen noemen. Vooral voor Eurocommissaris van Klimaat Frans Timmermans. Over de controversiële natuurherstelwet wordt deze ochtend gestemd in de milieucommissie van het Europees Parlement. Als deze commissie voor stemt, kan er binnenkort over onderhandeld worden. Stemt de commissie tegen, dan gaat het plan van Timmermans de prullenbak in.

De natuurherstelwet moet ervoor zorgen dat door heel Europa natuurgebieden weer gezond worden. De biodiversiteit neemt af en dat kan slechte gevolgen hebben voor de economie, vindt Timmermans. Volgens tegenstanders veroorzaakt deze wet een stikstofcrisis 2.0 en zal Nederland weer op slot moeten. De stemming morgen gaat hoe dan ook krap worden.

Spionagesoftware

Het is ook een grote dag vandaag voor de Nederlandse Europarlementariërs Jeroen Lenaers (CDA) en Sophie in ‘t Veld (D66). Het Europees Parlement stemt in zijn geheel over de aanbevelingen voor het gebruik van spionagesoftware door EU-lidstaten. De Europarlementariërs zijn er jaren mee bezig geweest.

Vanwege hun werk worden ze nu in landen als Polen, Hongarije en Griekenland zwartgemaakt. In deze landen zouden overheden journalisten, advocaten, militairen, ngo’s en oppositieleden bespied hebben met spionagesoftware. Die software mag eigenlijk alleen gebruikt worden door politiediensten. Volgens In ‘t Veld en Lenaers moet de Europese Commissie nu verder actie ondernemen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie