Video | Pegasus in haarvaten van de Europese Unie

Verschillende lidstaten hebben met spionagesoftware oppositieleden, rechters en journalisten afgeluisterd. Namens het Europees Parlement onderzoeken o.a. de Nederlanders Thijs Reuten (PvdA), Jeroen Lenaers (CDA) en Sophie in ‘t Veld (D66) de zaak. De conclusies van haar onderzoek zijn niet mild.

1 min. leestijd
Women use cell phones to detect cybersecurity security

Het zorgde voor de nodige opschudding toen bekend werd dat Cyprus, Griekenland, Hongarije, Polen en Spanje illegaal telefoons hadden afgetapt met behulp van spionagesoftware. “Maar wanneer dit soort aanvallen op de democratie vanuit de Europese Unie zelf komen, beschouwt de Europese Commissie dat als een nationale aangelegenheid en blijft ze stil”, vertelt Europarlementariër Sophie In ‘t Veld. Dus besloot het Europees Parlement om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Nu een eerste reeks bezoeken aan Israël (de producent van de spionagesoftware), aan Polen en Hongarije erop zit, publiceren de Europarlementariërs een rapport met hun voorlopige bevindingen. Daaruit komt een duidelijk patroon naar voren: alles wijst erop dat regeringspartijen hun concurrenten en critici afluisterden. Maar hiervoor hard bewijs vinden, is moeilijk. De beschuldigde lidstaten toonden steeds weer dat ze maar weinig zin hebben om mee te werken aan het onderzoek.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie