Speelschema | Besluit over Hoekstra, nog een hoorzitting en debatten over Kosovo, Armenië en Polen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd

Dag twee in Straatsburg. Vandaag op de agenda: een besluit over de hoorzitting van Hoekstra en nog een verhoor, deze keer van Maroš Šefčovič. En dan natuurlijk debatten. Europarlementariërs spreken over ruzie tussen Kosovo en Servië en de val van de Armeense enclave in Azerbeidzjan. En ook het Poolse visumschandaal komt langs.

Beslissing uitgesteld

Coördinatoren van de fracties in de milieucommissie gingen gisteravond achter gesloten deuren nog met elkaar in gesprek over de hoorzitting van Hoekstra. Twee derde van de partijen moeten hem goed genoeg vinden om Eurocommissaris te worden, voordat Hoekstra door kan naar de volgende ronde. Door tijdgebrek kon het besluit gisteren niet meer genomen worden en is het uitgesteld naar vandaag. Om 14.00 uur komen de coördinatoren weer bij elkaar.

Nog een hoorzitting

Gisteren was het de beurt voor onze eigen Wopke Hoekstra om zich voor het Europees Parlement te bewijzen. Vandaag is het de beurt aan de Slowaakse Eurocommissaris Maroš Šefčovič. Hij krijgt de leiding over de Green Deal, het ambitieuze pakket aan klimaatwetten dat Frans Timmermans na zijn vertrek heeft laten liggen.

Als Hoekstra de steun van het Europees Parlement krijgt, wordt Šefčovič een soort baas van hem. In tegenstelling tot Hoekstra was Šefčovič al Eurocommissaris. Tot het vertrek van Timmermans was hij verantwoordelijk voor de relaties tussen Europese instituties. Na het vertrek van Timmermans kreeg hij dus ook de Green Deal.

Armeense enclave

Ook vandaag op de agenda: de verovering van de Armeense enclave Nagorno-Karabach door Azerbeidzjan. De enclave was tot enkele weken terug min of meer onafhankelijk en werd beschermd door Russische militairen. Azerbeidzjan blokkeerde de enige ingang tot het gebied waardoor er voedseltekorten ontstonden en viel het gebied vervolgens binnen.

Inmiddels proberen honderdduizend inwoners het gebied te ontvluchten naar Armenië. Het Europees Parlement gaat er in ieder geval over in debat. Wat Bert-Jan Ruissen (SGP) betreft, komt er een VN-missie om de Armeense inwoners van de enclave te beschermen.

Andere koers

En dan debatteert het Parlement ook over het oplopende conflict tussen Kosovo en Servië. In het noorden van Balkanland Kosovo werd een politieagent gedood tijdens een aanval door een groep zwaar bewapende mensen. Volgens de Kosovaarse premier Kurti zit Servië erachter.

Thijs Reuten (PvdA) wil dat de EU zich aansluit bij een Amerikaans onderzoek naar de betrokkenheid van Servië bij de aanslag. Hij vindt dat de EU Servië te veel de hand boven het hoofd houdt en pleit ervoor dat de EU een andere koers gaat varen.

Pools visum kopen?

En in Polen ontwikkelt zich een groot corruptieschandaal. “De beschuldigingen zijn ontzettend zorgwekkend”, zegt Jeroen Lenaers (CDA). Poolse diplomaten zouden voor bedragen die oplopen tot 5000 euro voorrang gegeven hebben aan migranten bij het aanvragen van een visa. Volgens Lenaers ondermijnen ze de veiligheid van Europa en is het een blijk van ontzettende hypocrisie.

“Juist de Poolse regering heeft een krachtig anti-immigratiestandpunt, maar ondertussen verstrekken ze illegaal visa in ruil voor geld”, aldus Lenaers. Hij debatteert er later vandaag over.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie