Speelschema | België voorzitter, containerramp en Steven van Weyenberg

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
Numerous volunteers went to the beaches of Galicia to collect plastic pellets that had fallen on a boat using basic tools such as funnels, strainers, gloves

Nu de Europarlementariërs zich weer goed hebben geïnstalleerd op hun zetel in Straatsburg, kunnen ze hun borst natmaken voor een paar stevige debatten over het Belgisch voorzitterschap en de oorlogen in Gaza en Oekraïne. Verder doet Anja Haga (ChristenUnie) mee aan een fotoactie om meer aandacht te vragen voor containerramp. Huidig minister van Financiën Steven van Weyenberg (D66) maakt zijn Europees debuut.

België aan zet

Vandaag is het de tweede dag van de plenaire vergadering in het Europees Parlement in Straatsburg. Daar beginnen ze vanochtend met een debat met Alexander de Croo. De Belgisch premier zal bespreken waar de prioriteiten liggen tijdens het zesmaandelijkse EU-voorzitterschap van onze zuiderburen.

Verder staat de humanitaire situatie in Gaza op de agenda. Er zal onder andere worden gesproken over de noodzaak van een staakt-het-vuren en de risico’s van escalatie in het Midden-Oosten. Ook zullen de Europarlementariërs debatteren over Oekraïne. De verwachting is dat zij Brussel zullen oproepen om meer militaire hulp te bieden aan het door oorlog verscheurde land. Zeker nu Rusland steeds verder binnendringt.

Plastic korreltjes

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) doet vandaag mee aan een fotoactie om aandacht te vragen voor de milieuramp in Galicië, een kustprovincie in het noorden van Spanje. Afgelopen december verloor een vrachtschip daar zes containers, waarvan een aantal gevuld met kleine kunststoffen korreltjes voor het vervaardigen van plastic producten.

 “Aan de Spaanse kust spoelen al wekenlang miljoenen plastic korrels aan”, aldus Haga. “Vijf jaar geleden heb ik met eigen ogen gezien wat voor enorme schade de ramp met de MSC Zoe veroorzaakte in het Waddengebied. Ik heb daarop besloten om plasticvrij te gaan leven. Met pijn in het hart constateer ik dat er zich nu opnieuw zo’n gigantische milieuramp voordoet.”  

Aankomende donderdag zal het Europees Parlement tijdens de voltallige vergadering in debat gaan over het voorval. Haga geeft aan hier te gaan pleiten voor strengere regels voor containerschepen en een verbod op milieuvervuilende plastic korrels.

Europees debuut

Verder komen vandaag de Europese ministers van Financiën bijeen in Brussel om te praten over het economisch beleid van het komende jaar. Klinkt misschien niet heel spannend, maar voor Steven van Weyenberg (D66) zal dat het vast wel een beetje zijn. De kersverse minister van Financiën ondergaat namelijk zijn vuurdoop in de Raad.

Tijdens de bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) van gisteren gaf Weyenberg aan zich vooral in te willen zetten voor meer geld voor Oekraïne. Ook zal hij onderhandelen over de begrotingsregels met het Europees Parlement en een duit in het zakje doen aangaande het Europees budget.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie