Minister van Financiën Van Weyenberg: ‘50 miljard euro voor Oekraïne komt er wel’

In februari praten Europese regeringsleiders weer over de beruchte 50 miljard euro bedoeld voor Oekraïne. Tot nu toe ligt Hongarije dwars, maar de kersverse minister van Financiën heeft er vertrouwen in dat er snel een akkoord komt.

3 min. leestijd
(Bron foto: Europese Raad)

Minister van Financiën Steven van Weyenberg heeft er vertrouwen in dat EU-lidstaten overeenstemming bereiken over de inmiddels beruchte 50 miljard euro voor Oekraïne. Dat zei hij maandagmiddag voorafgaand aan de vergadering van de EU-ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) in Brussel. Vorig jaar december mislukte de onderhandelingen nog omdat Hongarije een veto uitsprak. Op de Europese top begin februari onderhandelen de 27 EU-lidstaten verder. 

Financiële steun

Oekraïne heeft geld nodig. Daar zijn praktisch alle Europese lidstaten het over eens. Maar over het precieze bedrag en op welke manier Oekraïne dat geld moet ontvangen zijn de meningen verdeeld. De Hongaarse president Viktor Orban blokkeerde in december vorig jaar nog een voorstel dat 50 miljard euro voor Oekraïne vrij zou geven. En inmiddels wordt er gepraat over andere manieren om toch hetzelfde doel te bereiken. 

Zo wil Hongarije dat de 50 miljard in kleine hapjes vrijgegeven wordt. Dat betekent dat Europese leiders ieder jaar opnieuw bij elkaar moeten komen om te bepalen of het geld nodig is en hoe Oekraïne dat geld dan krijgt. “Een trucje”, denkt het Nederlandse kabinet. Een jaarlijkse vergadering betekent ook jaarlijks een kans voor Hongarije om haar veto te gebruiken in ruil voor het vrijgeven van de bevroren cohesiefondsen. Eind vorig jaar gaf de Europese Commissie nog 10 miljard euro vrij van de bevroren tegoeden voor Hongarije. Een dag later verliet Orban ‘toevallig’ de vergaderzaal waardoor hij zijn veto niet kon uitspreken. 

Speculeren over het plan van Hongarije wil Van Weyenberg niet. Hij zet in ieder geval volledig in op ‘Plan A’. Gewoon 50 miljard euro steun aan Oekraïne dus. “Daar zetten we ook alle kracht op”, zegt hij. 

Eerste dag

Maandag was overigens de eerste werkdag voor onze kersverse minister van Financiën Van Weyenberg. Vrijdag kondigde het demissionair kabinet aan dat Van Weyenberg, die eerder staatssecretaris van Cultuur en Media was, de taken van Sigrid Kaag zou overnemen. Zij gaat aan de slag als VN-Gaza-coördinator. 

Er staan nog een aantal zaken op de agenda de komende maanden. Zo wordt er onderhandeld over de begrotingsregels met het Europees Parlement. Dat gaat goed komen, denkt Van Weyenberg. En er wordt ook nog gepraat over het Europees budget. Van Brussel mag dat budget best wat hoger, maar het kabinet is terughoudend. Van Weyenberg benadrukt dat er best ruimte is om te onderhandelen. 

Eigen inzet

Zelf ziet de minister de 50 miljard euro voor Oekraïne als het belangrijkste onderwerp deze periode. En niet te vergeten wetgeving over witwassen en de kapitaalmarktunie. Maar hoelang Van Weyenberg er aan kan werken moet nog blijken. “Ik weet niet hoelang ik er nog ben”, grapt hij. De onderhandelingen over een nieuw kabinet zijn immers nog bezig. “Ik weet niet of ik hier nog een paar weken of een paar maanden zit”, zegt Van Weyenberg.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie