Speelschema | Alles op alles voor de natuurherstelwet, verdeling van de EU-topbanen van start

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vandaag is het zover, waarschijnlijk: het moment van de waarheid voor de natuurherstelwet. De Milieuministers beslissen vandaag in Luxemburg of die er wel of niet doorheen komt. Mogelijk gaat dit, tegen de verwachting in, toch lukken. Verder komen de Europese regeringsleiders vanavond samen in Brussel voor een informeel diner. Wie pakt er het grootste stuk van de Europese topfunctietaart?

Milieuregels

De natuurherstelwet kan vandaag waarschijnlijk alsnog op een meerderheid rekenen bij de Milieuministers in de Europese Unie. Oostenrijk heeft aangekondigd voor de wet te gaan stemmen, waardoor er toch opeens een meerderheid is. Maar het blijft nog even spannend, want andere landen kunnen hun standpunt nog veranderen. Zo is er twijfel bij Polen en Slowakije. Nederland is al een tijdje tegen.

Maar er staat meer op het programma: de ministers proberen compromissen te bereiken over drie dossiers. Ook worden ze voorbereid op het aankomende Hongaarse voorzitterschap. Allereerst zijn er de nieuwe regels voor het monitoren van de bodemgezondheid, die rap achteruit gaat binnen de EU. Nederland is tegen al te strenge regels en vreest de regel dat grond die onttrokken wordt aan de natuur, gecompenseerd moet worden. Het is dus nog niet duidelijk of Nederland zal instemmen met het compromis, zoals het nu op tafel ligt.

Verder worden ook de nieuwe richtlijnen voor afvalstoffen en zogenaamde groene claims besproken. Het eerste plan moet voedselverspilling en textielafval tegengaan. Het tweede moet ervoor zorgen dat bedrijven niet zomaar kunnen stellen dat ze milieuvriendelijk bezig zijn. Naar verwachting zal Nederland hiermee twee keer instemmen.

Wie krijgt wat?

Maar dat is nog niet alles voor vandaag. Nu de Europese verkiezingen een dikke week achter ons liggen en de nieuwe realiteit bij iedereen is ingezonken, kiezen de Europese leiders vandaag wie welke topfunctie in handen krijgt, tijdens een informeel diner.

Het is dus een belangrijke dag voor huidig voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Wordt zij opnieuw genomineerd voor deze positie? Die kans lijkt er dik in te zitten, nu de tegenstanders door de verkiezingsuitslag lijken te zijn geëlimineerd. Waar Macron nog wel eens tegen haar benoeming had kunnen stemmen, is hij na de voor hem vernietigende verkiezingsuitslag vooral bezig met het redden van zijn eigen partij. Hetzelfde geld voor de Duitse bondskanselier Scholtz.

En dan zijn er nog twee topbanen over: die van EU-president en van -Buitenlandchef. Ook deze lijken al te zijn verdeeld. Zo gonst de naam van de Portugese oud-premier António Costa – een sociaaldemocraat – voor de eerste functie. De meest genoemde naam voor de functie als EU-Buitenlandchef is die van de Estse premier Kaja Kallas.

Of de namen vanavond al bekend worden gemaakt, is echter nog niet zeker. Vooral de rechtse fractie lijkt nog een gooi te willen doen naar de Buitenlandchef-positie in ruil voor steun aan Von der Leyen. Waarschijnlijk zullen we de daadwerkelijke verdeling dus pas te horen krijgen bij de officiële Europese top, eind deze maand.