Speelschema: Adema in Brussel, Macron in Den Haag

Vandaag is landbouwminister Adema in Brussel, na een week waarin hij stevige kritiek ontving op zijn omgang met Europese regels. Premier Rutte ontvangt ondertussen hoog bezoek uit Parijs: Macron komt dineren.

2 min. leestijd

Landbouwminister Piet Adema treft zijn Europese collega’s vandaag in Brussel. Adema stond de afgelopen week onder druk, nadat bleek dat hij zijn mestbelofte aan boeren niet na kon komen en daar ook al enige tijd van op de hoogte was. Groot nieuws in Nederland, minder groot in Europa. De landbouwministers zullen het vandaag onder andere hebben over de inzet van een Europees noodpotje voor de landbouw. De landbouwcrisisreserve bestaat sinds 2014 en is het afgelopen jaar voor het eerst ingezet om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne te verzachten. De ministers gaan bespreken of ze het fonds nu weer gaan inzetten. Adema is daarin terughoudend, heeft hij al aan de Tweede Kamer laten weten: het beschikbare budget is beperkt en moet volgens de minister worden ingezet om marktverstoring tegen te gaan.

Macron in Den Haag

Premier Rutte krijgt vandaag bezoek van de Franse president Emmanuel Macron. Ze gaan zich samen even goed voorbereiden op de Europese top die 9 en 10 februari plaatsvindt. Het grote agendapunt: migratie. Rutte heeft zich voorgenomen in Europa te pleiten voor strengere naleving van de bestaande migratieafspraken en bracht die boodschap vorige week al in Brussel aan Ursula von der Leyen. De premier ontvangt Macron vandaag met een delegatie op het Binnenhof, waarna de twee de dag afsluiten met een informeel diner.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie