Minister van Landbouw Piet Adema onder vuur

Minister van Landbouw Piet Adema ligt onder vuur. Hij krijgt veel kritiek van Kamerleden omdat hij ze niet informeerde over een waarschuwingsbrief van de Europese Commissie.

2 min. leestijd

Minister Adema biedt zijn excuses aan de Tweede Kamer aan, maar vooral ook aan de boeren. Hij lichtte de Kamer niet in over een brief van de Europese Commissie, waarin hij op de vingers werd getikt. Hij kreeg woensdagmiddag veel kritiek van de Tweede Kamer.

Adema meldde vorig jaar dat boeren een jaar uitstel zouden krijgen voor de verplichte zaaidatum van vanggewassen en de verplichte bufferstroken. Die zouden per dit jaar ingaan. Volgens Adema was dat praktisch niet haalbaar. De Europese Commissie was het daar niet mee eens en tikte hem op de vingers.

De waarschuwingsbrief lag tijdens een debat over de regels al op het ministerie. Volgens Adema had hij er toen nog geen weet van.

Kritiek

Caroline van der Plas (BBB) zegt haar vertrouwen steeds maar weer te verliezen. PVV-Kamerlid Alexander Kops vindt dat de Kamer structureel te laat geïnformeerd wordt. “Niet wanneer er stront aan de knikker is, maar pas wanneer die stront aan de knikker niet langer onder de pet gehouden kan worden, worden wij geïnformeerd.” Hij kondigde een motie van wantrouwen aan.

Ook Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) is ontevreden. Voor haar is het al lang duidelijk dat Brussel geen geduld meer heeft. “Elke keer zoekt Nederland weer de grenzen op”, zegt ze.

Maart

Boeren moeten de regels van Adema vanaf maart nu alsnog gaan volgen. Of de Europese Commissie daarmee akkoord gaat, is nog niet duidelijk.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie