Sophie In ‘t Veld wil op Europese verkiezingslijst van Volt

Europarlementariër Sophie In ‘t Veld verliet recent haar oude partij D66 en werd lid van Volt. Ze laat weten “graag op de lijst van Volt te willen.” Ze laat de partij beslissen of dat ook daadwerkelijk gebeurt.

2 min. leestijd
(Bron foto: EP)

Zo’n kleine twee weken liet Europarlementariër Sophie In ‘t Veld weten haar lidmaatschap op te zeggen bij D66. Na jaren trouwe dienst voor de partij in het Europees Parlement vond ze dat de partij zich te weinig pro-Europees uitsprak. Ze besloot lid te worden van Volt.

In ‘t Veld zou voor die partij graag op de lijst staan voor de komende verkiezingen. “Ik wil graag door met Europa”, vertelt ze. “Is dat leuker als Europarlementariër voor Volt? Ja.” De intentie is er dus bij In ‘t Veld.

Of ze ook op de lijst komt, is niet zeker. In ‘t Veld laat weten dat die keuze aan de partij is. “Het is nu aan de partij om te wennen aan het idee en of ze dat ook willen.” Daarnaast vindt ze het belangrijk dat er gekeken wordt hoe Volt het komende Europese verkiezingsjaar aanpakt.

Geen opportunist

In ‘t Veld laat ook weten dat ze haar overstap goed heeft doordacht en dit niet doet uit opportunisme. Ze schrijft in haar afscheidsbrief dat ze de keuze heeft gemaakt met een zwaar gemoed.

De timing van haar overstap onderschrijft dat ze niet uit opportunisme handelt, stelt ze. In ‘t Veld is eigenlijk “te laat” om nog kandidaat te worden bij Volt in 2024. Er zou een uitzondering gemaakt voor haar moeten worden. De vacature voor een plek op de lijst verscheen namelijk eerder al en stelt dat een kandidaat al minstens drie maanden lid moet zijn om in aanmerking te komen.

Sinds haar vertrek bij D66 is In ‘t Veld onafhankelijk Europarlementariër en dus geen onderdeel van de Volt-fractie. Een woordvoerder liet weten dat ze “van harte welkom is bij de partij”, maar dat het voorlopig enkel om het lidmaatschap gaat.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie