Sophie in ‘t Veld (D66) stapt over naar Volt

Dat laat de Europarlementariër weten in een brief aan de D66-leden.

3 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Meer dan dertig jaar droeg Europarlementariër Sophie in ‘t Veld de partijkleuren van D66 uit. Daartoe behoren onder meer vier termijnen in het Europees Parlement. Ze is de langstzittende Nederlandse Europarlementariër sinds 2004. Het maakte haar tot één van de meest ervaren Nederlandse Europarlementariërs.

Maar aan dat tijdperk komt nu een einde. In ‘t Veld heeft haar D66-lidmaatschap per direct opgezegd en maakt de overstap naar Volt. Dat schrijft ze in een brief aan de D66-leden. “Ik doe dit met een zeer zwaar gemoed, en grote innerlijke verscheurdheid en hartzeer”, aldus in ‘t Veld.

“Haar vertrek markeert het einde van een lange periode”, reageert D66-partijleider Sigrid Kaag. “Er is nog veel werk in Europa te doen: op het gebied van verdere democratisering, samenwerking en een radicale koers vóór Europa.”

Grensoverschrijdend gedrag

In ‘t Veld stapt op omdat ze vindt dat het Europese karakter van D66 door de jaren heen verwaterd is. “Dat Europagevoel (red. van D66) blijft steken in abstract idealisme, ietwat sleets en werktuigelijk. Terwijl de Europese Unie zich in een turbulente wereld razendsnel ontwikkelt, staat bij D66 de nationale politiek steeds meer centraal.”

Hierdoor zou D66 ook haar aanwezigheid in Brussel hebben verwaarloosd: “Er is nauwelijks nog geïnvesteerd in daadwerkelijke deelname aan de Europese politiek, terwijl andere partijen binnen de Europese instellingen hun presentie opbouwen en mee aan het stuur zitten.” 

Dat ziet ze ook terug in de campagne voor de Europese verkiezingen in 2024: “De voorbereidingen zijn gaande, maar vrij onzichtbaar en zonder duidelijk narratief of richting, niet onderscheidend noch wervend. Veel beleid, maar weinig bezieling.”

Verder schrijft In ‘t Veld dat ze naast de politieke motivatie ook vanwege morele redenen stopt bij D66: “In de afgelopen jaren heb ik moeten waarnemen hoe grensoverschrijdend gedrag in onze partij niet adequaat wordt aangepakt, hoe de slachtoffers in de kou blijven staan, en hoe de nieuw ingerichte structuren om een veilige werkomgeving te garanderen in de praktijk tekortschieten.”

Extra zetel Volt?

Of In ‘t Veld dan ook namens Volt in het Europees Parlement zal zetelen, is volgens haar woordvoerder nog niet duidelijk: “De bal ligt nu bij Volt of ze dat willen, maar daar wordt eerst nog over onderhandeld. Op dit moment is ze onafhankelijk Parlementslid.”

Ook een woordvoerder van Volt vertelt dat ze “van harte welkom is in de partij”, maar dat het vooralsnog puur om partijlidmaatschap gaat. Of Volt er dus een zetel bij krijgt, moet nog blijken. Wel zou de Duitse Damian Boeselager, de enige Volt-Europarlementariër, er al “wel naar uitkijken om met haar samen te werken”. In ‘t Veld zou Volt twee weken geleden zelf benaderd hebben.

Mogelijk Volt-lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen in 2024 lijkt echter per definitie uitgesloten. De vacature daarvoor verscheen eerder al en stelde dat een kandidaat al minstens drie maanden lid moest zijn om in aanmerking te komen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie