Sophie in ‘t Veld en Thierry Baudet willen namens België naar Europa

Sophie in ‘t Veld (Volt) en Thierry Baudet (FvD) spraken in de Vlaamse politieke talkshow ‘De zevende dag’ over hun Belgische Europese dromen.

3 min. leestijd
(Bron: De zevende dag VRT MAX, 22/1/2024)

Voormalig D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld is lijsttrekker voor de Belgische Europese lijst van Volt. Forum voor Democratie (FvD) heeft dit weekend zijn Vlaamse tak gelanceerd, die ook bij de zuiderburen deelneemt aan de Europese verkiezingen.

Maar of de twee hun Belgische Europese dromen kunnen vervullen, zal erg spannend worden. Nieuwe partijen breken in België zelden door. Door het complexe kiessysteem van de Belgen is er voor de Europese verkiezingen in de praktijk een kiesdrempel van 5 tot 8,33 procent.

Zware klus

In ‘t Veld ziet zelf ook in dat dit een zware klus wordt. “Het huidige politieke systeem in België is heel erg gesloten. De particratie is echt een bastion,” vertelt ze, verwijzend naar het feit dat het in België al tientallen jaren onmogelijk is om een meerderheid te vormen zonder dezelfde traditionele centrumpartijen.

Daarnaast ziet In ‘t Veld dat er duidelijk nog ruimte is voor een partij als Volt in België: “Wij kunnen een beetje lucht in het Belgische partijlandschap brengen als we heel duidelijk de sociaalliberale dimensie laten doorschemeren.” Verder vertelt ze dat er in België vooral veel “verschillende smaken van rechts” zijn, maar het progressieve politieke centrum is uitgehold. “Daar willen wij een aanbod doen.”

Over haar vertrek bij D66 vertelt In ‘t Veld dat Europa niet meer voldoende prioriteit kreeg bij haar oude partij. “Bij Volt vond ik dat wel terug. Het is bovendien een zeer jonge en toekomstgerichte partij.” Dat ze er vervolgens voor kiest om de Belgische Voltlijst te trekken, vindt ze niet meer dan logisch. “Ik ben al meer dan dertig jaar inwoner van dit land.”

Stemmen stelen bij Vlaams Belang?

Als Nederlander namens België het Europees Parlement ingaan: eerder bewees Derk Jan Eppink (BBB) al dat het mogelijk is. Hij zetelde van 2009 tot 2014 als Europarlementariër voor Lijst De Decker.

Wel is er dan nog de vraag waar de nieuwe partijen hun stemmen vandaan hopen te halen. In het geval van FvD bij het uiterst rechtse en separatistische Vlaams Belang bijvoorbeeld? Baudet: “Ik hoop dat er ook onder andere achterbannen mensen geïnteresseerd zijn in ons verhaal. Maar zoals wij thuis een heel ander geluid laten horen dan de PVV op rechts, doen we dat ook in Vlaanderen op rechts.”

Bij de lancering van de Vlaamse tak van FvD dit weekend richtte Baudet wel duidelijk het vizier op Vlaams Belang: “Vlaams Belang stak geen poot uit tijdens corona en kiest niet voor onze Europese bondgenoot Vladimir Poetin.”

Een kopstuk voor de Belgische Europese lijst heeft FvD nog niet. Baudet: “Die maken we in maart bekend. We hebben veel gesprekken, maar voorlopig houden we het nog even spannend.” Volgens Baudet is er enorm veel interesse voor die positie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie