Soepele EU-regels Oekraïense vluchtelingen met jaar verlengd

De Europese Commissie maakt bekend dat de soepele opvangregels voor Oekraïense vluchtelingen worden verlengd tot maart 2024.

2 min. leestijd

Al sinds de Russische inval in Oekraïne vangen zo goed als alle EU-lidstaten Oekraïners op die de oorlog in hun land willen ontvluchten. De vluchtelingen genieten binnen de Europese Unie al langer van soepele opvangregels. Zij mogen zonder verblijfsvergunning in de EU verblijven en hebben recht op onderwijs en gezondheidszorg. 

De regels zouden eerst tot maart 2023 geleden, maar gisteren plakte de Europese Commissie daar nog een jaartje aan vast. De Commissie onderstreept daarmee het belang van de regels voor Oekraïense vluchtelingen die in de EU verblijven, waaronder ook velen in Nederland.

Steun blijven geven

De verlenging van de soepele opvangregels voor Oekraïense vluchtelingen komt niet geheel op een onverwacht moment. Maandag werd de Oekraïense hoofdstad Kiev opnieuw gebombardeerd door Rusland, met veel nieuwe schade en bijkomend leed. “Die gebeurtenissen tonen aan hoe belangrijk onze steun aan en solidariteit met Oekraïne en de Oekraïners in deze dagen is,” zei Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. 

Naast de verlenging van de EU-regels voor opvang, kondigde Johansson ook aan dat Oekraïners die tijdelijk zijn teruggekeerd naar hun vaderland, altijd weer welkom zijn in de EU. “Als u besluit naar huis te gaan, terug naar Oekraïne, dan kan de situatie natuurlijk altijd plotseling veranderen en dan moet u opnieuw vluchten. De EU zal u altijd verwelkomen en blijven beschermen,” liet de Eurocommissaris weten.

Talentenpool

Eurocommissaris voor Werkgelegenheid en Sociale rechten Nicolas Schmit liet verder weten dat de EU op dit moment werkt aan een talentenpool om Oekraïners in de EU ook aan het werk te krijgen. Een talentenpool is een databank waarin de profielen van mogelijk geschikte kandidaten voor een baan zijn opgeslagen. “We zetten hiermee een nieuwe concrete stap om Oekraïense vluchtelingen in de Europese arbeidsmarkt te integreren,” zei Schmit. 

De EU-talentenpool moet uitzendbureaus en werkgevers toegang geven tot de databank zodat zij Oekraïense arbeidskrachten kunnen selecteren. Tegelijkertijd kunnen Oekraïners hun cv in de databank plaatsen en reageren op vacatures. Bovendien wordt de gehele EU-talentenpool verbonden aan de Europese vacaturebank EURES. En aan talen ook geen gebrek: de website van de talentenpool zal in eerste instantie beschikbaar zijn in het Engels, in het Oekraïens en in het Russisch.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie