Slowakije maakt beregoede deal met Commissie in ruil voor steun natuurherstelwet

1 min. leestijd
Bruine beer. Bron afbeelding: iStockphoto, 2021.

De uiterst rechtse Slowaakse vicepremier Tomáš Taraba claimt dat hij een afspraak met de Europese Commissie heeft gemaakt. In ruil voor zijn stem voor de historische natuurherstelwet, kreeg hij goedkeuring voor een nieuwe Slowaakse wet die het doden van beren nabij dorpen toestaat. Taraba stelt dat Eurocommissaris voor Milieu Virginijus Sinkevičius in een brief aan hem voorlopige steun had uitgesproken voor de Slowaakse berenwet.

Berenaanvallen zijn een steeds groter politiek probleem in Slowakije. De afgelopen drie jaar is er een toename van het aantal (dodelijke) incidenten geweest. Deze maand nam het Slowaakse parlement daarom een wet aan die het afschieten van beren in de buurt van dorpen en steden toestaat. Mogelijk schendt deze wet de EU-regels voor het doden van beschermde soorten.

Sinkevičius ontkent dat er ruilhandel heeft plaatsgevonden om Slowakijes steun voor de natuurherstelwet te verkrijgen. Taraba zag dit echter anders en gebruikte de garantie van de Commissie om de natuurwet te steunen. Een beregoed resultaat, volgens de Slowaak.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Klimaat & Energie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie