Senatoren vragen Brussel hoe het zit

Een grote groep Eerste Kamerleden gaan naar Brussel ter voorbereiding van de Europese Beschouwingen van 18 april.

3 min. leestijd
(Bron:iStock)
(Bron: iStock)

Waar gaat het over in Europa? Wat zijn de onderwerpen en de oplossingen? De Eerste Kamer houdt binnenkort een groot debat over de toekomst van de Europese Unie, het debat vindt plaats op 18 april. Om goed beslagen ten ijs te komen, trok een grote delegatie senatoren naar Brussel.

Om de kennis op te vijzelen, spraken ze onder andere met Eurocommissaris Schinas. Migratie, waar hij over gaat, wordt een groot thema tijdens het debat op 18 april. Tijdens de Europese Beschouwingen gaan de Eerste Kamerleden in gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra over de ontwikkelingen in en aspecten van het Europese integratieproces. Hoe staat Nederland in de EU? En waar staat de EU in de wereld?

Naar Brussel

In totaal gingen acht Eerste Kamerleden naar Brussel, onder andere Martin van Rooien (50Plus), Joris Backer (D66) en Ruud Kolen (PvdA) gingen mee. Naast migratie hebben de leden nog een aantal andere onderwerpen besproken, waaronder de positie van de EU tegenover China, het beleid om meer in Europa zelf te produceren (strategische autonomie) en de Europese klimaatplannen.

De zogeheten ‘Rule of Law’, het naleven van de democratisch spelregels werd besproken met Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders. De Rule of Law is voor Nederland erg belangrijk. Premier Rutte hamert er bij elk bezoek aan Brussel op dat landen zich aan de afspraken moeten houden. De discussie gaat vooral over de vraag wat er moet gedaan worden als landen zich niet aan de regels houden. En over de reactie van landen als Hongarije en Polen die als antwoord op strafmaatregelen andere besluiten in de EU traineren.

Tweede Kamer

Naast de Europese beschouwingen is er ook elk jaar een debat over de staat van de Europese Unie. Dit debat vindt niet plaats in de Eerste kamer, maar in de Tweede kamer. Tijdens dit debat bespreken het kabinet, de Tweede Kamer en de Nederlandse Europarlementariërs de zes Europese prioriteiten van dit jaar. In een brief die minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra afgelopen februari stuurde, gaf hij aan dat onder andere de Europese klimaatplannen, de digitale toekomst en de positie van de EU op de agenda staan.

Migratie

Migratie is een van de onderwerpen waar het debat in de Eerste Kamer over zal gaan. Het kabinet hoopt dat landen aan de buitengrenzen migranten beter registreren en opvangen zodat ze minder ongecontroleerd naar Nederland komen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Italië ligt dwars en wil garanties dat de vele vluchtelingen die met gammele bootjes aankomen ook worden herverdeeld over de andere lidstaten.

Vorige maand was er al een extra top over de problemen, en later deze week gaan de ministers van Justitie opnieuw met elkaar in gesprek. Premier Rutte reist ook nog naar Italië om te kijken of er oplossingen te vinden zijn.

Ook de Europese Unie werkt aan nieuwe plannen. Vandaar dat de senatoren graag met de Europese Commissie wilde spreken.