Sebastiaan Stöteler (PVV): ‘Verhuiscircus naar Straatsburg is niet te verantwoorden’

2 min. leestijd
AFET Committee constitutive meeting

De PVV wil een einde maken aan het reizen tussen Brussel en Straatsburg. Iedere maand trekt het Europees Parlement naar Frankrijk om te stemmen, maar dat kost te veel geld, stelt PVV-delegatieleider Sebastiaan Stöteler. Hij dient daarom een motie in want “het verhuiscircus is niet langer te verantwoorden”.

Dure grap

“Het maandelijks verhuizen van het Europees Parlement tussen Brussel en Straatsburg kost de Europese belastingbetaler miljoenen”, zegt Stöteler. Jaarlijks kost het onderhoud en beveiliging van de gebouwen in Straatsburg 26 miljoen euro, stelt hij. “Daarnaast wordt elk jaar meer dan 22 miljoen euro uitgegeven aan reiskosten en hotelovernachtingen voor medewerkers, alleen om vier dagen per maand in Straatsburg te vergaderen.”

De PVV is niet de eerste partij die over de maandelijkse verhuizing een motie indient. in het verleden hebben SP en D66 ook geprobeerd om de verhuizing ongedaan te maken. Ook de Tweede Kamer heeft verschillende moties aangenomen; de laatste van toenmalig PvdA fractievoorzitter Asscher. De enige die ooit wat heeft kunnen wijzigen is het voorstel van Lousewies van der Laan (D66) om in plaats van vijf dagen vier dagen in Straatsburg te vergaderen. De vijfde dag wordt ingehaald in Brussel.

De motie zal voorlopig geen verschil maken. Zelfs als Stöteler genoeg steun krijgt in het Europees Parlement, moeten de Europese verdragen aangepast worden om het pendelen tussen Brussel en Straatsburg te stoppen. En die verdragen kunnen alleen veranderen als alle EU-landen het daarmee eens zijn. Frankrijk heeft vergelijkbare verzoeken in het verleden al afgewezen omdat de reizen naar Straatsburg voor veel omzet zorgen in eigen land. Andere EU-landen willen op hun beurt weer niet dat het Parlement permanent in Straatsburg zetelt.
Overigens heeft Nederland zelf voor het eerst opgeschreven dat de maandelijkse vergaderingen in Straatsburg zouden plaatsvinden bij het verdrag van Maastricht. Later is daar bij verdragswijzigingen aan toegevoegd dat die vergaderingen ministers twaalf keer per jaar in de Franse stad worden gehouden.

Cordon sanitaire

Ook de meeste andere Nederlandse partijen in het Europees Parlement zijn tegen de maandelijkse reis tussen Brussel en Straatsburg. Maar of ze met de motie van de PVV instemmen moet nog blijken. Een aantal Europese fracties hebben immers beloofd in geen enkel geval met de PVV samen te werken. Eerder onthielden de Europese liberalen zich al van stemming bij een voorstel dat door de radicaal-rechtse Patriotten-fractie gesteund werd, ondanks het feit dat de liberalen het eens waren met de inhoud van het voorstel.