Knapen: nieuwe sancties tegen Wit-Rusland

3 min. leestijd

De migratiestroom die door het Wit-Russische regime naar Europa wordt gedirigeerd, baart de Europese Unie nog altijd veel zorgen. Enkele weken terug riep oppositieleider Svetlana Tichanovskaja het Europees Parlement nog op tot harde sancties. Niet alleen als tik op de vingers van Loekasjenko, maar ook om zo de onderdrukking van politieke dissidenten in het land te erkennen. Geven de ministers van Buitenlandse Zaken, waaronder Ben Knapen, daar gehoor aan? Meten ook zij de tijd in tranen of enkel in Europese belangen?

Drukke agenda

De Raad Buitenlandse Zaken heeft een overvolle planning. Tussen de verkiezingsuitslag in Venezuela, oplopende spanning in Oekraïne en Ethiopië en een werklunch met de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar is de Wit-Russische kwestie een van de hoofdpunten op de agenda.

Toch moet er over Centraal-Azië worden gesproken. Nederland wil namelijk druk houden op het sanctioneren van het Wit-Russische regime. Op 2 december werd bijvoorbeeld al het vijfde sanctiepakket, gericht tegen het migratiebeleid en de binnenlandse repressie in Wit-Rusland, formeel aangenomen. 

Ronde 6

Om de druk op de ketel te houden wil het kabinet dat de voorbereiding van een zesde pakket aan sancties tegen het regime wordt gestart. Die sancties zijn ook gericht tegen bedrijven en personen die met het regime samenwerken en helpen bij de inzet van migranten als marionetten in een duister schaakspel.

Daarnaast eist het kabinet dat humanitaire organisaties aan beide kanten van de Wit-Russische grens toegang krijgen tot de migranten om hulp te verlenen. De Europese Unie zou het maatschappelijk middenveld en onafhankelijke journalisten in Wit-Rusland moeten gaan ondersteunen. 

Sancties gaan door

Nog voor de persconferentie van start gaat, heeft minister Knapen op Twitter al laten weten dat er nieuwe sancties zijn aangenomen. In het bijzonder tegen bijvoorbeeld huurlingen, die het Wit-Russische regime helpen migranten op hardhandige wijze richting de Poolse grens te sturen. 

https://twitter.com/ministerbz/status/1470371035929362437?s=21&fbclid=IwAR1O81_xT-pfGuLb8JIKTIJitKY5UCehz7URVIT9HxGvuHH65d8iJoEoAf8

De hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell licht toe: “Onze maatregelen helpen. Desondanks verslechtert de situatie in Wit-Rusland. Onze focus gaat uit naar het maatschappelijk middenveld in Wit-Rusland. We moeten hen ondersteunen bij de strijd voor een democratisch Wit-Rusland.” Om die zaak te sterken heeft de Europese Unie 30 miljoen euro extra uitgetrokken.

Of dit genoeg gaat zijn is nog maar de vraag. Tijdens de voorbespreking van de EU-top van 16 en 17 december hadden verschillende Tweede Kamerleden twijfels bij de huidige repressie van het Wit-Russische regime. Kati Piri (PvdA) gaf aan blij te zijn dat Knapen de sancties wil aanhouden, maar stelde ook vast dat de handelsstromen tussen de EU en Wit-Rusland ongemoeid blijven. “In welke mate bijten die sancties dan? Ik vraag het me echt af”.

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-215833

Klik op de link om Minister Knapen na afloop van het beraad te zien.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie