Europese top voorgeproefd in de Tweede Kamer

3 min. leestijd

In de gebouwen van de Raad van de Europese Unie zal het 16 en 17 december donderen, met hier en daar kans op een flinke bliksemslag. Zelfs bij een hemelblauwe lucht in Brussel. Alle Europese topministers komen namelijk samen voor een Europese top. De voorlopige agenda laat nog maar weinig los: energieprijzen, defensie en externe betrekkingen. Toch debatteert de Tweede Kamer alvast over de Nederlandse inzet volgende week.

Pro

“Er is een nieuw geluid in Europa, maar ook in deze zaal. In Nederland”. Met deze woorden richt kamerlid Sjoerd Wiemer Sjoerdsma (D66) zich direct tot de minister van Buitenlandse Zaken, Ben knapen. Die zit overigens ver van iedereen, zowaar de pandemie indachtig, in de rechterhoek van de zaal.

Sjoerdsma vervolgt: “Duitsland, waar een nieuw progressief en pro-Europees tijdperk wordt ingeluid, Macron die net als bij zijn verkiezingscampagne ook nu als voorzitter een pro-Europees geluid zal laten horen en dan Italië dat weer aan tafel schuift bij de Frans-Duitse as.”

Gas

Sjoerdsma is tevreden dat Nederland, met een knipoog naar minister Knapen, bij de kopgroep van Europese landen wil voegen die het sterke Europese geluid aanwakkeren. Nederland moet zich vooral laten gelden in de Oekraïense kwestie, waar gevreesd wordt voor een Russische invasie, vindt ook Laurens Dassen (Volt). Toch is het kamerlid van Volt waakzaam: “De Europese Unie lijkt daar een militaire oefening voor te bereiden, hoe staat Nederland hier tegenover? Kan dit niet gezien worden als een provocatie, waarmee we Putin in de kaart spelen?”.

Van defensie, gaat het debat over naar energie. Sjoerdsma wijst minister Knapen op de ongemakkelijke positie die Europa inneemt door de toenemende afhankelijkheid van Russisch gas en benadrukt het belang van een gezamenlijke, Europese inkoop voor een sterkere positie, wanneer Putin de gaskraan sluit.

Sancties

Zowel Kamerlid Dassen als Kati Piri (PvdA) gebruiken de enkele minuten spreektijd om de aandacht te vestigen op de migratiekwestie in Wit-Rusland. Ze zijn blij dat minister Knapen te kennen geeft dat daar ook aandacht moet blijven voor de onderdrukking van de Wit-Russische bevolking.

Toch is er ook een punt van kritiek van Piri: “Er is geen sterke daling in de handelsstromen met Belarus. In welke mate bijten die sancties dan? Ik vraag het me echt af”.

Derk Jan Eppink (FvD) vervolgt, niet over sancties maar steunbetuiging aan Polen. “Mijn vraag aan de minister, heeft hij hier werk van gemaakt? We moeten opletten met de manier waarop we over Polen spreken, het op de knieën dwingen is niet gepast.”

Corona

Andere Kamerleden benadrukken dan weer dat corona hoog op de agenda moet staan tijdens de Europese top. Caroline van der Plas (BBB) roept op de gezamenlijke strategie rond vaccinatie en een inreisverbod te versterken en te versnellen.

“We hebben open grenzen, dan moeten we ook gezamenlijk streng zijn bij de buitengrenzen. Is de minister bereid om hierop in te zetten tijdens de top?”. Hou de poot maar stijf, is de boodschap van Van der Plas aan minister Knapen, die inmiddels druk aan het schrijven is in zijn notitieblok.

Het debat kan hier live worden meegekeken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie