Ruzie in Europese fractie D66

2 min. leestijd

Het rommelt bij D66 ook in Europa. Drie oud medewerkers hebben een klacht ingediend tegen Europarlementariër Samira Rafaela wegens machtsmisbruik. Dat meldt NRC Handelsblad. Volgens vertrouwelijke stukken die de krant heeft ingezien, zegt de commissie integriteitsonderzoeken van D66 dat de klachten gegrond zijn.

De commissie schrijft dat het gaat om: ‘intimidatie, machtsmisbruik, pestgedrag en bedreiging”. Dat zou hebben geleid tot een „onveilige werksituatie.’

Het rommelt al geruime tijd in de Europese fractie van D66, Rafaela en fractievoorzitter In ‘t Veld. Dat begon al meteen na de verkiezingen. De partij had bij die verkiezingen van mei 2019 een fikse nederlaag geleden en moest inkrimpen; medewerkers ontslaan. Om de sociale gevolgen zoveel mogelijk te beperken wilde In ‘t Veld dat nieuwkomer Rafaela de ‘oude mensen’ in haar staf zou opnemen. Elke Europarlementariër heeft namelijk recht op vier vaste medewerkers, terwijl de met voorkeursstemmen gekozen Rafaela een eigen team wilde samenstellen.

Bemiddeling

Fractiegenoten uit de liberale groep Renew, waar zowel D66 als de VVD bijzitten, lieten al vrij snel weten dat de twee leden geen overleg meer hadden en ieder hun eigen gang gingen. Volgens NRC is er in die eerste maanden ook geprobeerd te bemiddelen door oud topdiplomaat (en later kortstondig minister) Tom de Bruijn. Maar die gesprekken liepen op niks uit. En ook een latere poging van oud staatssecretaris Stientje van Veldhoven mislukte.

Komende zondag praten D66-partijleden over de kwestie rond partijprominent Frans van Drimmelen die zich eerder schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De leden zullen dan ook de kwestie Rafaela bespreken, die overigens in de krant zegt zich niet te herkennen in het beeld wat van haar wordt geschetst. Ze heeft een advocaat in de hand genomen. In ’t Veld vindt dat de kwestie zondag in alle openheid met leden moet worden besproken. “Het gaat over hoe mensen zich veilig kunnen voelen in de partij.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie