Groothuis bezorgd over handel met Australië

2 min. leestijd
cityscape of paris by the sunset, France.

De EU wordt steeds meer meegezogen in de ruzie tussen Australië en Frankrijk over de geannuleerde duikbootorder. De Franse regering heeft de lidstaten gevraagd om nog eens goed na te denken of de EU wel een nieuw vrijhandelsakkoord met Australië zou moeten afsluiten. “We zijn voor de gek gehouden. Misschien zijn we helemaal geen bevriende naties.”, zei de teruggeroepen Franse ambassadeur.

De gemoederen lopen hoog op, ziet ook Bart Groothuis, Europarlementariër van de VVD. De Europese Unie en Australië zijn in gesprek over een handelsdeal en hij snapt de emotie. Het lijkt hem echter zeer onverstandig als de besprekingen daarover een rol gaan spelen in de ruzie. “Ik zou dat bijna onverteerbaar vinden.’’

Voor het eerst in de geschiedenis trok Parijs zijn ambassadeurs terug uit de VS en Australië. De Franse president Macron overlegt deze week met de Amerikaanse president Biden en in oktober ontmoet hij de Australische handelsminister op een OESO-bijeenkomst in Parijs.

Bart Groothuis brengt het investeringsverdrag met China in herinnering. “Berlijn en Parijs hadden eind vorig jaar een handelsdeal met China gesloten. Maar China is bepaald geen bondgenoot, eerder een rivaal.’’ Hij kan het politiek niet uitleggen dat vanwege deze ruzie het handelsverdrag met Australië – een bondgenoot- op het spel wordt gezet. En dat is volgens hem ook zeker niet in het belang van Nederland. “Wij zijn gebaat bij een goede relatie met Amerika vanwege onze veiligheid en economische belangen. Ook zijn we gebaat bij een vrijhandelsdeal met Australië.” Groothuis houdt het erop dat deze crisis met diplomatieke middelen wordt opgelost.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie