Rutte op de rode loper: “we moeten hard zijn voor Polen”

2 min. leestijd

Demissionair premier Rutte is aangekomen op de EU-top in Brussel. Op de rode loper naar de vergaderzaal stond hij de pers kort te woord.

Polen

Rutte is duidelijk: niet alleen de Europese Commissie maar ook de Raad van regeringsleiders moet werk maken van de oplopende spanning tussen Polen en de EU over de rechtsstaat-kwestie.
Rutte vindt dat Polen geen aanspraak mag maken op de 36 miljard euro van het Europese coronaherstelfonds, zolang het nationale wetgeving boven de Europese regels plaatst.

Of Brussel dat stapsgewijs of met een harde toon moet doen? “We moeten hard zijn”, antwoordt Rutte. Het gaat om de basisprincipes van de EU, daar valt niet over te onderhandelen.

De livestream met de aankomst van de EU-leiders op de EU-top kun je hier vinden. Het gehele interview met Rutte staat hier.

Covid

De besmettingspercentages stijgen in Europa, daarom moet elk land volgens Rutte kijken naar de eigen situatie en daarnaar handelen. In Nederland is het merendeel van de in de ziekenhuizen opgenomen mensen niet gevaccineerd. Rutte vindt die stijgende trend zorgwekkend, maar benadrukt ook dat het aantal ziekenhuisopnames veel lager ligt dan in december, januari en februari.

Toch kleuren 8 Nederlandse provincies inmiddels rood op de Europese coronakaart. Het is een maand geleden dat Nederland er zo slecht voorstond. Dinsdag meldde het RIVM dat het aantal nieuwe besmettingen in vergelijking met de week ervoor was gestegen met bijna 50%.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie