Rutte: Europa komt met beperkte sancties. Meer als Rusland troepen stuurt

2 min. leestijd

De Europese Unie komt met een ‘beperkt pakket aan sancties’ tegen personen in Rusland en de opstandige gebieden in Oost-Oekraïne. Dat zei premier Mark Rutte in de RTL-talkshow Jinek. De sancties zijn een antwoord de Russische erkenning van de opstandige Oost-Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk als onafhankelijke landen. 

Morgen of overmorgen formeel besluit

De Europese maatregelen worden morgen of overmorgen formeel vastgesteld en zullen gericht zijn op personen die betrokken zijn bij het besluit van president Poetin van vanavond. Het gaat volgens Rutte bijvoorbeeld om politici in het Russische parlement ‘die betrokken waren bij het besluit om de Russische president te zeggen: u moet nu die republieken erkennen als onafhankelijke staatjes’. 

Verder moeten de Europese sancties de economische belangen van Donetsk en Loehansk treffen. Rutte sprak in de tv-uitzending over ‘die republiekjes’ en hintte op een handelssancties: “Het zijn een exporteurs van kolen. Ze vallen nu nog onder het vrijhandelsverdrag wat Oekraïne heeft met het westen”.

‘Massieve sancties bij militair optreden’

Terwijl Rutte sprak, werd bekend dat Poetin meteen na de erkenning besloten heeft om Russische militairen naar de twee gebieden te sturen. Hij spreekt van een ‘vredesmissie’ die rust en orde moet brengen. 

Niet op de hoogte van dat besluit zei Rutte over een eventuele militaire missie: “Zou Rusland ook een stap zetten in Oekraïne, bijvoorbeeld dat ze die twee republieken binnenvallen of via Wit-Rusland Kiev proberen in te nemen, dan ligt er een massief pakket sancties klaar. Dat weet Rusland ook. En dat zal heel Rusland heel massief raken”.

Rutte verlaat studio Jinek

Toen het laatste nieuws uit Moskou tot de studio doordrong, beëindigde Rutte zijn televisieoptreden. “Ik vind het ongemakkelijk om hier nu te blijven zitten”. Hij noemde Poetin ‘totaal paranoia’.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie