Rutte: ‘Dit is de Europese Unie; dingen kosten altijd tijd’

Er zal een olie-embargo komen tegen Rusland. Maar, premier Rutte twijfelt of de Europese regeringsleiders het vandaag en morgen tijdens de Europese Top al eens worden.

2 min. leestijd

Minister-president Mark Rutte is ervan overtuigd dat de Europese Unie uiteindelijk een olie-embargo zal afkondigen tegen Rusland. Hij noemt het ‘natuurlijk ontzettend belangrijk’ dat er nieuwe sancties komen. Maar hij durft niet te zeggen of de Europese lidstaten het vandaag of morgen tijdens de ingelaste EU-top al eens worden. 

“Ik verwacht wel dat het uiteindelijk gaat lukken. In de loop van deze week of volgende week,” schat Rutte in. 

Het probleem bij het afkondigen van een olie-embargo is dat een aantal Oost-Europese landen niet zonder de olie uit Rusland kan. De raffinaderijen in landen als Hongarije, Tsjechië en Slowakije kunnen alleen het type olie verwerken dat door Rusland geleverd wordt. Het is een erfenis uit de Sovjet-tijd, zegt Rutte, waar rekening mee moet worden gehouden.

Begrip voor Hongarije in ruil voor garanties

“Laten we nu ook een beetje begrip hebben voor de Oost-Europese landen. Want die hebben te maken met een situatie dat hun raffinaderijen alleen maar die Russische olie kunnen verwerken. Het kost tijd om over te schakelen,” zegt Rutte.

Hij spreekt tegen dat een embargo niet effectief is als landen die niet zonder de Russische olie kunnen zich eraan onttrekken. “Het gaat om hele kleine aantallen,” zegt Rutte. Hij verwacht dat uiteindelijk tweederde tot 90% van de olie-importen onder de sanctie zullen vallen.

In ruil voor zijn begrip wil Rutte garanties van de Oost-Europeanen dat de olie die ze kunnen blijven importeren enkel voor eigen gebruik is. Doorvoer naar andere Europese landen moet uitgesloten zijn. Dat zou leiden tot een concurrentienadeel voor de haven in Rotterdam, die nu veel geld verdient aan de handel in Russische olie.

“Je moet er wel voor zorgen natuurlijk dat het eerlijk is verdeeld tussen alle lidstaten en dat iedereen evenveel pijn heeft,” zegt Rutte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie