Rusland is schuldig aan schending mensenrechten volgens Europees Hof

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Rusland heeft meerdere mensenrechten geschonden op de Krim, sinds de Russen het schiereiland in 2014 hebben geannexeerd. Dat zegt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens unaniem in een uitspraak. Zo is Rusland schuldig aan het schenden van het recht op leven, onmenselijke of vernederende behandelingen, het schenden van de godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Ook in andere delen van Oekraïne of in Rusland is er een patroon van vervolging van Oekraïners vanwege hun politieke standpunten.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is onderdeel van de Raad van Europa en staat los van de Europese Unie. Rusland was eerst lid van de organisatie, maar is er na de invasie van Oekraïne uitgezet. Het Europees Hof kan nog wel oordelen over zaken die plaatsvonden voor de uitzetting van Rusland. 

Rusland heeft al aangekondigd uitspraken van het Hof na 2022 naast zich te leggen. De Raad van Europa claimt daarentegen dat Rusland volgens het internationaal recht zich nog steeds aan uitspraken van het Hof moet houden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie