Het wordt de ‘Noordzeetop’ genoemd. Een bijeenkomst van negen Europese landen in het Belgische kustplaatsje Oostende. Belgische premier Alexander De Croo ontving maandag regeringsleiders uit Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Ierland, Noorwegen, Luxemburg en natuurlijk Nederland.
Een boel bekende koppen bij elkaar dus. Maar wat is die Noordzeetop nu precies en wat hebben die regeringsleiders dan te bespreken?
2050
In het kort: tegen 2050 willen de landen samen 300 gigawatt aan windenergie opwekken op de Noordzee. Eén gigawatt kan ongeveer een miljoen huishoudens van stroom voorzien.
Het begon allemaal vorig jaar. Toen staken Duitsland, Denemarken, België en Nederland de koppen bij elkaar in de Deense plaats Esbjerg. Het plan was toen nog om 150 gigawatt op zee op te gaan wekken. Dit jaar sluiten een aantal landen zich aan bij de groep en wordt de lat dus hoger gelegd.
Wind op zee
Er moeten grote energie-eilanden aangelegd worden. Dat zijn plekken in de Noordzee waar grote windturbines komen te staan. Elk land draagt zijn steentje bij. Samen de infrastructuur en windmolens aanleggen betekent een veel goedkoper kostenplaatje dan wanneer ze het allemaal alleen zouden doen.
Zo moet er in 2027 bijvoorbeeld een energie-eiland aan de Belgische kust komen dat 3,6 gigawatt aan windenergie op gaat leveren. Tegelijkertijd wordt het verbonden met de netwerken van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zodat ook zij ervan kunnen profiteren.
Ook een toekomstige uitbreiding van een windmolenpark van Nederland wordt verbonden met het Britse eiland. Zo kunnen de Britten gebruikmaken van Nederlands groene stroom en worden huizen in Zuid-Holland van Britse stroom voorzien als de wind even niet genoeg produceert.
Terug van weggeweest
Dat het Verenigd Koninkrijk zich bij de bespreking aansluit, klinkt verrassend. Alle andere landen zijn of EU-lid of maken deel uit van de Europese interne markt. Na de Brexit, toen het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapte, kwamen veel samenwerkingsprojecten met het land stil te liggen. De aansluiting bij het energieproject in de Noordzee is sinds die tijd het tweede samenwerkingsverband tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
Blijf op de hoogte van de laatste Europese ontwikkelingen op het vlak van klimaat en energie via onze wekelijkse nieuwsbrief