Raadpleging nieuwe afvalregels bijna voorbij

Burgers en bedrijven kunnen zich nog maar enkele weken uitlaten over nieuwe Europese afvalregels. Eind januari eindigt de openbare raadpleging over het voorstel.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

(Bron foto: iStock)

Er zijn nog maar enkele weken over om mee te praten over nieuwe Europese afvalregels. De Europese Commissie heeft daartoe een raadpleging opengesteld. Daarin kunnen burgers en bedrijven hun ei kwijt over het voorstel waarmee de productie van afval de komende jaren verminderd moet worden. 

Verpakkingsafval

In totaal produceert de gemiddelde Europese burger ongeveer 180 kilo aan verpakkingsafval per jaar. De nieuwe regels moeten dat cijfer verlagen, hergebruik bevorderen en de behoefte aan natuurlijke hulpbronnen af doen nemen. 

Zo zullen bedrijven bepaalde producten in andere verpakking aan moeten bieden. Wegwerpverpakkingen van bijvoorbeeld levensmiddelen en dranken of miniatuurflesjes in hotels moeten verdwijnen. Ook moeten vanaf 2030 alle plastic verpakkingen een minimum hoeveelheid gerecycleerd materiaal bevatten. 

Vergeet de lokale snackbar niet

CDA-Europarlementariër Esther de Lange is blij met het voorstel. Als je een pakketje bestelt bij een van de grote webwinkels bestaat de bezorgdoos grotendeels uit loze ruimte en plastic verpakkingsmateriaal. Deze wegwerpeconomie is rijp voor de prullenbak”, zegt ze. Toch moet er opgepast worden. “We moeten ons niet verliezen in blinde ambitie. De plannen moeten werkbaar blijven voor het koffietentje om de hoek of de lokale snackbar. Anders krijgen we een economie waar alleen multinationals hun hoofd boven water kunnen houden”.

Het voorstel moet eerst door het Europees parlement en de lidstaten besproken worden voor het werkelijkheid wordt. De openbare raadpleging blijft nog tot eind deze maand open.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie