Raad van State: ‘Regering geeft voldoende informatie over Europa’

Het is soms ingewikkeld in Brussel. Dat zag het kabinet ook. De regering bereidde een nieuwe wet voor waarin afgesproken wordt hoe het kabinet volksvertegenwoordigers op de hoogte houdt van Europese zaken. De Raad van State vraagt zich af waarom dat nodig is.

2 min. leestijd

De Raad van State, het adviesorgaan voor de Nederlandse regering, vraagt zich af waarom er eigenlijk een Europawet moet komen. Het kabinet wil de besluitvorming in de EU transparanter maken door de informatievoorziening over Europese zaken aan de Eerste en Tweede Kamer wettelijk vast te leggen. Volgens de Raad van State gaat dat nu gewoon prima en kan de wet voor bijwerkingen zorgen.

Europese informatie

De regering sprak er al over in het coalitieakkoord. Het geven van informatie over de EU aan Nederlandse volksvertegenwoordigers moest beter. Tot nu toe gebeurt dat door middel van zogeheten BNC-fiches, de geannoteerde agenda en verslagen van Europese raadsbijeenkomsten. Het zijn allemaal verschillende soorten documenten waarin ministers volksvertegenwoordigers op de hoogte houden van wat er in Brussel speelt. Het kabinet wil al die losse informatie-afspraken nu aan elkaar koppelen onder de Europawet. Met daarin afspraken over hoe de regering volksvertegenwoordigers informeert.

Terug naar de tekentafel

Maar de onderbouwing voor de wetgeving vindt de Raad van State nogal magertjes, zo schrijft ze in een advies over de wet aan het kabinet. De huidige praktijk is volgens de Raad van State goed. Het kabinet geeft voldoende informatie. Het kan altijd beter zeggen ze, maar het is niet duidelijk waarom er per se een speciale Europawet voor nodig is.

Daarnaast is er een groot gevaar. Zo zou een speciale wet kunnen leiden tot wat wordt genoemd de ‘juridisering’ van de verhoudingen tussen de regering en de Tweede Kamer. “Als de informatieafspraken in een wet worden vastgelegd, kunnen juridische discussies ontstaan over de interpretatie van wettelijke bepalingen, terwijl de discussie zou moeten gaan over de daadwerkelijke informatiebehoeften van het parlement.” De Raad van State is bang dat er straks meer gediscussieerd gaat worden over de procedure die de regering moet volgen in de informatievoorziening dan de daadwerkelijke inhoud van de stukken.

De Raad van State roept het kabinet op terug naar de tekentafel te gaan en de Europawet beter te onderbouwen.

Ver-van-mijn-bedshow

Europese transparantie staat hier en daar ook deze verkiezingen op de agenda. Zo wil de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, NSC, een persoon in de Kamer aanwijzen die actief de Kamer informeert over wat er in Brussel gebeurt.

De EU is zelfs voor Tweede Kamerleden een ver-van-mijn-bedshow. Meer transparantie in de werking van de EU kan ook de Nederlandse politiek helpen, vindt de partij.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie