Podcast | Bestemming Brussel – De wolf en PFAS

In Bestemming Brussel reizen studenten Journalistiek van de Fontys Hogeschool uit Tilburg met de trein van noord naar zuid Nederland richting de Europese hoofdstad. Iedere provincie in Nederland heeft een verlanglijstje dat ze meenemen naar Brussel. Deze week stappen de studenten in het midden van het land uit de trein, op zoek naar hoe Europees beleid lokaal uitpakt.

1 min. leestijd

In deze tweede aflevering zijn studenten Journalistiek van Fontys Hogeschool in Tilburg in het midden van het land. Ze onderzoeken de problemen van de wolf in Gelderland. Daarnaast leggen ze uit waarom de Chemours fabriek in Dordrecht niet zomaar kan sluiten.

Op de Veluwe lopen de studenten mee met een boswachter. Ze zoeken de wolf. Nederlandse provincies willen de mogelijkheid om wolven die vee doden af te schieten. Uiteindelijk is het een Europese beslissing. De EU gaat namelijk over welke dieren wel of niet beschermd worden. Volgens de boswachter is afschieten helemaal niet nodig. Speciale hekken kunnen al een goede oplossing zijn.

En dan is er nog PFAS. Dat zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, maar veel door de industrie gebruikt worden. Ze zijn belangrijk voor fabrieken, maar het probleem is dat de slecht afbreekbare stoffen in de natuur worden gedumpt. Ook door de Chemours fabriek in Dordrecht. Omwonenden willen dat de fabriek sluit, maar dat lijkt er niet in te zitten. Het dumpen van PFAS in de natuur via afvalwater is volgens de wet gewoon toegestaan.