In de wekelijkse podcast ‘Ministerie van Digitale Zaken’ gaan directeur van NLdigital Lotte de Bruijn en journalist Robin Rotman in gesprek met politici over hun digitale ambities en plannen. In het eerste seizoen richtte het duo hun peilen op Den Haag, maar nu in het tweede seizoen kijken ze naar Brussel.
Een logische stap volgens Rotman en De Bruijn. Ze merkten al snel dat Den Haag er op een heleboel terreinen niet over gaat. Veel zaken beginnen in Brussel.
Ziek paard
Ze willen voor de digitale sector onderzoeken waar we heen gaan. Rotman haalt PvdA Tweede Kamerlid Barbara Kathmann aan die zei dat de overheid niet als een ziek paard achter de feiten aan moet lopen.
“We moeten digitale ontwikkelingen ons niet laten overkomen en achteraf pas nadenken wat we ermee willen,” zegt Rotman. “Als je niet als een ziek paard achter de actualiteit aan wil hijgen, dan moet je eerst in Brussel kijken hoe ze er daartegenaan kijken.”
Geen folderteksten
In de podcast spreken ze elke aflevering met een Europarlementariër die zich met de digitale sector bezighoudt, zoals Bart Groothuis (VVD) en Sophie in ’t Veld (D66). Ze willen weten hoe de Europarlementariërs denken over ontwikkelingen in digitalisering, kunstmatige intelligentie en privacy. Er komt namelijk een heleboel wetgeving aan.
“Ik merk echt dat ze vurig, enthousiast en gepassioneerd zijn over dit thema. Dat is alleen maar positief,” zegt De Bruijn. “Maar we willen geen folderteksten. Ik wil horen waar zij blij van worden. Hoe heeft digitale technologie hun leven beter gemaakt? Het gaat over kansen en visie. Dan krijg je verassende antwoorden.”
Alice in Wonderland
Dat is soms even graven vertelt De Bruijn. “Af en toe worden ze een beetje wollig of grijpen ze terug op techreuzen en geven ze die de schuld van moeilijkheden in de sector.” Daarom hebben ze een duidelijke taakverdeling.
“Ik ben een beetje de Alice in Wonderland,” zegt Rotman. “Ik doe mij misschien iets dommer voor dan ik ben. Bij jargon vraag ik de politici wat ze nou eigenlijk zeggen. Wat is de DSA bijvoorbeeld? Ik moest dat ook leren. Brussel is soms een vaag, abstract gebeuren. Ik probeer het voor de luisteraar te verduidelijken.”
De Bruijn knikt instemmend. “Robin zit echt met een oprechte verbazing in het gesprek, terwijl ik vanuit de inhoud toets en doorvraag. Ze komen niet weg met jargon. Robin stelt uit zijn verbazing en nieuwsgierigheid vragen en ik kan doorprikken op de inhoud.”
Op de agenda
In de podcast wordt op een luchtige manier gepleit voor een Ministerie van Digitale Zaken. “Het gaat er vooral om dat het belangrijker gemaakt wordt en op de agenda komt,” zegt De Bruijn. Welke titel daarbij hoort maakt De Bruijn niet heel veel uit.
“Ik begreep dat staatssecretaris van Huffelen zich in het buitenland Minister van Digitalisering mag noemen. Dus stiekem hebben we toch al een klein beetje wat we willen,” grapt De Bruijn.
Toewijding
In Brussel is er al iemand die digitale vraagstukken hoog op de agenda zet; de Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager. “Je ziet wel dat als er een poppetje is die echt toegewijd is en over digitale zaken gaat, het effect heeft en er meer gebeurt,” zegt Rotman.
“In Europa wordt het op een hoger niveau belegd en staat het veel meer op de agenda dan in Nederland,” zegt de Bruijn. “Het is interessant om te horen hoe de Nederlandse Europarlementariërs daar tegenaan kijken. We zijn het echt niet altijd met elkaar eens, maar dat maakt het wel leuk.”