Podcast | Hongaarse reddingsactie en immuniteit voor Frontex

Van Den Haag tot Brussel: een podcast van Brusselse Nieuwe die terugblikt op het Europese nieuws van de afgelopen week. Want welke Europese wetten komen eraan die we in Nederland gaan voelen? En hoe proberen Nederlanders in Brussel hun zin te krijgen?

1 min. leestijd

Vluchtelingen komen via Mauritanië de EU binnen. De Europese Commissie wil er iets aan doen en onderhandelt al een tijd met het land. Het plan: de Europese kust- en grenswacht Frontex zou op Mauritaans grondgebied een handje gaan helpen. Saillant detail: Frontex zou volledige immuniteit genieten om buiten de rechtsbevoegdheid van de EU op te treden. En dat is niet zonder risico’s. 

Verder gaan we in gesprek met Europacorrespondent Tijn Sadée over het Hongaarse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2024. Het Europees Parlement wil echter geen autoritair land aan het roer van de EU en pleit ervoor dit voorzitterschap over te slaan. Dat is nooit eerder gebeurd. Ondertussen proberen de Hongaren nog snel hun imago op te poetsen. Maar is Hongaars EU-voorzitterschap nu echt het einde der tijden? En kan het de Hongaren, na jarenlang mopperen op Brussel, überhaupt nog iets schelen?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie