Pluimveehouders niet kiplekker door ophokplicht

De Europarlementscommissie Landbouw buigt het hoofd over de ophokplicht; een maatregel waarmee vrije-uitloopkippen worden beschermd tegen de vogelgriep. Het werkt, maar de pluimveehouders betalen de prijs. Kan het beter?

2 min. leestijd
Fresh eggs in box, closeup on white background, nobody. Top View

Vrije-uitloopkippen moeten naar binnen, of achter een net om zo contact met wilde vogels, die mogelijk het vogelgriepvirus dragen, te voorkomen. Die ophokplicht, tot wel 16 weken, zorgt voor verveling bij de kippen en maakt ze onrustig. En het bezorgt de pluimveehouders veel kopzorgen. Zij verkopen namelijk niet langer vrije-uitloopeieren, maar scharreleieren. Scharreleieren brengen minder op, terwijl veehouders wel geïnvesteerd hebben in de uitloop van de kippen. De Europarlementscommissie Landbouw zit, niet voor de eerste keer, samen om te kijken wat ze voor de pluimveehouders kunnen doen.

Niet ontmoedigen

“Laten we niet ontmoedigen”, is de boodschap van Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP). Samen met collega-Europarlementsleden eiste hij vandaag dat de Europese Unie de limiet van de ophokplicht (van 16 weken) moet versoepelen: “Anders ontmoedigen we deze vrije-uitloopsector, die juist sterk investeerde in een beter welzijn van de kippen”.

Ruissen stelt al langer dat de regels rond de ophokplicht verruimd moeten worden. “Als dat niet gebeurt, betekent dat een financiële strop voor de pluimveehouders”, betoogde Ruissen in februari toen hij, samen met Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD), aan de bel trok in het Europees Parlement.

Hoeveel weken de ophokplicht dan moet duren, is nog onduidelijk. Toch zijn er ook andere oplossingen, bijvoorbeeld pluimvee preventief vaccineren tegen de vogelgriep. Europa heeft daar nog niet volmondig ‘ja’ op geantwoord, mede door weerstand vanuit Duitsland, maar Nederland wil wel graag inenten.