Nederland wil dat de regels voor de vrije uitloopeieren worden verruimd. Nu mag een ei een uitloopei heten, als de kip ook buiten kan lopen. Maar door de ophokregels vanwege de vogelgriep moeten de kippen binnen blijven en zijn de eieren dus strikt genomen geen uitloopei meer.
De Europese Commissie moet van minister Staghouwer van Landbouw een definitieve oplossing bedenken, omdat de vogelgriep blijvend lijkt te zijn (endemisch). Komende week (maandag) zal de minister in Brussel tijdens de vergadering met zijn Landbouwcollega’s voorstellen om eerst een ad hoc oplossing te bedenken, waarna deze zomer een definitieve regeling moet worden bedacht.
Nederland heeft steun van tien andere landen om wat aan de problemen te doen. Wat precies de oplossing wordt, is lastig te voorspellen, omdat de Europese Commissie met voorstellen moet komen. En binnen de Europese Commissie zijn er de directies die gaan over de Interne Markt en die van Diergezondheid en die denken anders over de aanpak van de vogelgriep. Nederland wil graag inenten, zodat de kippen niet opgehokt of geruimd worden als ze besmet zijn. De besmettingen ontstaan trouwens meestal door overvliegende trekvogels.
Wat nog meer?
Ontbossing komt ook aan de orde tijdens de Raad Landbouw en Visserij: Hoe krijgen we meer bos in Europa? Spanje en Portugal willen het over de droogte hebben, die met name in Zuid-Europa speelt. Op de agenda staan ook nog vismethoden, varkensprijzen en ontbossingsvrije producten.
Daarnaast gaan de ministers debatteren over een voorstel van de Commissie dat ontbossingsvrije invoer moet vergroten. Met andere woorden: ontbossing en verslechtering van bossen door het winnen van grondstoffen verminderen. Het gaat dan om producten die buiten Europa worden verkregen zoals koffie, soja en ook hout. Door rekening te houden met de invoer van deze producten, door ze onder dezelfde milieunormen te plaatsen, wil de Europese Unie de ontbossing wereldwijd aanpakken.