Petitie roept op tot EU-verbod op zwaar vuurwerk

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vandaag werd in de Tweede Kamer een petitie ingediend die oproept om zwaar vuurwerk in de EU snel te verbieden. De ondertekenaars zeggen dat criminelen het zware vuurwerk hebben ontdekt en hier steeds meer aanslagen mee plegen in het criminele circuit.

In een aantal lidstaten is er al een verbod op zwaar vuurwerk, maar niet overal. Criminelen komen er dus makkelijk aan. Tijdens oud en nieuw wordt er ook met dit zware vuurwerk naar politie en hulpverleners gegooid. Zij willen een oplossing. De politie is van mening dat een EU-verbod op zwaar vuurwerk kan helpen.

Vorige week riep het kabinet de hulp al in van de EU omdat het minder overlast van zwaar vuurwerk wil tijdens oud en nieuw. De laatste jaren is er sprake van een opvallende toename in de handel in zwaar vuurwerk. Vooral de zogeheten cobra’s, die luide knallen veroorzaken, baren het kabinet zorgen. Nederland wil een verbod op zeer zwaar knalvuurwerk. Ook moeten er strengere regels komen voor vuurwerk dat wel is toegestaan, bijvoorbeeld over de hoeveelheid buskruit en flitspoeder.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie