Oranje boven in Brussel

Het is koningsdag en dat vieren de Nederlanders in Brussel ook, tussen het werken door. Wie hangt de vlag uit en waar heffen ze vanavond het glas?

2 min. leestijd
Dutch breakfast setting for National event Kings Day on the 27th of April, in The Netherlands. Orange tompouce, Cup of coffee, Dutch flag and crown

Van tompoes tot oranjebitter: uitzonderlijk vind je dit vandaag in de Nederlandse ambassades in de Europese Unie. Het is Koningsdag in Nederland, maar de nationale feestdag ter ere van het staatshoofd wordt ook hier en daar in Brussel gevierd met een borrel, wat tweets en zelfs een fax. 

Gewoon werken

Koning Willem-Alexander viert zijn 55ste verjaardag in Maastricht en dat is niet zonder reden: 30 jaar geleden werd daar het Verdrag van Maastricht ondertekend. Daarmee werd de basis gelegd voor de Europese Unie zoals we die vandaag kennen. Om dat te vieren, hebben de koning en prinses Amalia een speciale munt geslagen:

Een Europese noot dus. Een feestdag is het in Brussel nog niet. De dagelijkse activiteiten gaan in het kloppend hart van Europa gewoon door. En dus blijft het voor de meeste Nederlanders daar bij een tompoes en een tweet, zoals Europarlementariërs Rob Roos en Esther de Lange (CDA):

Hoewel er overdag gewoon wordt gewerkt in Brussel, zullen verschillende instanties vanavond wel de champagneglazen boven halen ter ere van koning Willem-Alexander. Zo opent het Holland House, de ontmoetingsplaats voor Nederlandse werknemers in Brussel, de deuren voor alle Nederlanders in het Brusselse. Op het menu? 200 tompoezen, een spelletjesplein en feest. Let wel, voor het avondprogramma moet je een kaartje kopen.

Een paar straten verderop heft men ook in de Nederlandse ambassade in Brussel het glas ter gelegenheid van Koningsdag. Iets wat niet verplicht is, maar wel gebruikelijk. De invulling van de festiviteiten kiest de ambassade zelf. Zo kunnen ze activiteiten organiseren gericht op Nederlanders in het gastland of ze kunnen juist het lokale netwerk aanspreken. Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, Nederlands ambassadeur in Brussel, stuurde alvast een fax naar het koningshuis namens de Nederlandse gemeenschap.

Ambassadeur Pieter Jan Kleiweg de Zwaan met Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse Regering, in Brussel.

Felicitaties

De Raad van de Europese Unie laat een Nederlandse tolk in Brussel aan het woord. Nederland in 1 woord? Gezellig. Met een korte video geeft de Europese instelling wat uitleg bij Koningsdag en de Nederlandse gebruiken op deze dag. Het Copernicusprogramma, het aardobservatieprogramma van de Europese Unie, wenst Nederland dan weer een fijne Koningsdag en deelde speciaal voor de gelegenheid een oranje satellietfoto van Nederland:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie