Opinie | Jongeren, stem voor onze toekomst!

De Jonge Klimaatbeweging roept jongeren op morgen hun duurzame stem te laten horen voor een “schone, betaalbare en zekere toekomst”. De organisatie heeft zeven Klimaatkandidaten benoemd die zich extra willen inzetten voor een duurzame toekomst in Europa.

3 min. leestijd
Bron foto: iStock

Op 6 juni kun jij stemmen voor de Europese verkiezingen. In 2019 ging 41,2 procent van alle Nederlanders stemmen, terwijl twee jaar later bij de nationale verkiezingen bijna 79 procent van de Nederlanders stemden. Jongeren stemden zelfs nog minder in 2019; slechts 35 procent van de Nederlandse jongeren ging toen naar de stembus. De Europese verkiezingen worden door veel jongeren dus niet als urgent beschouwd. Onterecht, want jouw leefbare toekomst wordt grotendeels in Europa bepaald.

In het Europese speelveld laaien steeds meer politieke discussies op over aandachttrekkende vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan de natuurherstelwet van de Europese Commissie en de boerenprotesten als reactie hierop. Positief is dat burgers door minder technocratische discussies steeds meer kennisnemen van Europese besluiten. Minder positief blijft dat slechts een kleine groep met een sterke lobby de besluitvorming bepaalt, terwijl andere burgers niet of nauwelijks gehoord worden.

Een kleine, luide groep

De druk van deze lobby heeft ervoor gezorgd dat ambitieuze, groene plannen werden ingetrokken. Dit werd met name gedaan door het politieke midden vanwege de erg goede positie van (radicaal-)rechtse partijen in de peilingen. Strategische bewegingen rondom de verkiezingen zijn begrijpelijk. Wat kwalijk is, is dat een kleine luide groep de hele EU doet bibberen, terwijl de belangen van onze toekomst opzij worden gezet, ondanks grote steun vóór deze plannen. 77 procent van de Europeanen vindt dat klimaatverandering een erg serieus probleem is. Toch is er in de uitgelekte toekomstplannen van de regeringsleiders van de Europese Unie nauwelijks aandacht voor duurzaamheid.

Juist de aandacht op Europees niveau is belangrijk, nu er op nationaal niveau steeds meer natuurwetgeving overboord wordt gegooid. Europa kan, met haar langetermijnvisie, ervoor zorgen dat de kortetermijnpolitiek op nationaal niveau ontmoedigd wordt, zodat op de lange termijn belangen beschermd worden.

Je eigen toekomst

Wij zeggen daarom tegen jongeren: neem het heft in handen voor je eigen toekomst. Jíj kunt hieraan bijdragen! Aankomende donderdag kun je jouw duurzame stem laten horen. Een duurzame stem is een stem voor een schone, betaalbare en zekere toekomst. Dus, jongere, ben jij er klaar voor? Weet je al welke politici zich in gaan zetten voor ambitieus klimaatbeleid? Nee? Geen zorgen! Als Jonge Klimaatbeweging hebben wij van zeven partijen een kandidaat uitgekozen die verkiesbaar is voor het Europees Parlement en zich de komende jaren heel hard wil gaan inzetten voor jouw schone, betaalbare en groene toekomst! Wil je weten wie dit zijn? Neem dan hier een kijkje!

De komende vijf jaar zijn cruciaal om klimaat- en biodiversiteitsdoelen binnen handbereik te houden. Kies jouw Klimaat-kandidaat uit en stem donderdag voor een leefbare toekomst. Onze toekomst!

De Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt (met de steun van meer dan zestig jongerenorganisaties die samen een miljoen jongeren representeren) de stem van jongeren in het Nederlandse en Europese klimaatdebat.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie