In hun brandbrief waarschuwen de ministers dat Europa dringend actie moet ondernemen vanwege de steeds snellere opwarming van de aarde. De oproep is ondertekend door onder andere Duitsland, Frankrijk en Spanje. Ook Tsjechië, Denemarken, Estland, Cyprus, Luxemburg, Litouwen en Slovenië hebben getekend.
Als de wetten niet vóór juli worden aangenomen, bestaat het risico dat ze nooit meer worden aangenomen. Dan neemt Hongarije namelijk het stokje van het EU-voorzitterschap over. “Als wij als EU-leiders nu niet handelen, ondermijnt dat fundamenteel het vertrouwen van het publiek in ons leiderschap in binnen- en buitenland,” stellen de lidstaten.
De natuurherstelwet vereist dat landen tegen 2030 minstens twintig procent van hun natuurgebieden herstellen en tegen 2040 en 2050 respectievelijk zestig en negentig procent. Om dit voor elkaar te krijger, is er steun nodig van een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten.
In maart dit jaar waren alleen Nederland, Zweden en Italië tegen en had het wetsvoorstel nog net een nipte meerderheid om te worden aangenomen. Maar, tijdens een vergadering van milieuministers een paar dagen later, veranderde Hongarije op het laatste moment van standpunt.
De volgende (en laatste) stemming is op 17 juni in Luxemburg. Hierbij lijkt slechts één land nodig om de wet er toch doorheen te loodsen. Als dit niet lukt, kan dit wel eens behoorlijk afdoen aan de reputatie van de EU als wereldwijde klimaatleider.