Op naar de top: ‘het moeilijke werk begint nu’

2 min. leestijd

Het Europees Parlement houdt vandaag een voorbespreking van de Europese Raad, de bijeenkomst van Europese regeringsleiders, Rutte en zijn collega’s, waar ook de Amerikaanse president Joe Biden zal aanschuiven. Er ligt onder andere een vijfde sanctiepakket op tafel.

Door de oorlog in Oekraïne staan de energie-, en voedsel-voorziening in Europa ‘op het spel’, waarschuwt Europese Commissievoorzitter Von der Leyen. De Europese Commissie heeft al een plan gepresenteerd om gebruik van Russische energiebronnen af te bouwen, er komt ook een actieplan voor voedselzekerheid. 

De waarschuwing van Von der Leyen komt overigens niet overeen met het beeld van de Nederlandse Landbouwminister Staghouwer: ‘de voedselzekerheid in Nederland en de Europese Unie is niet in het geding’, zei hij vorige week in de Kamer. Tekorten dreigen wel in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, aldus Staghouwer.

Het moeilijke werk begint nu

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is nog niet tevreden met de plannen voor energie en voedsel. Hij roept de Europese leiders op om ‘nu éindelijk een Energie-unie te vormen’, en vindt de Commissieplannen voor energie niet concreet genoeg. ‘We zijn tot nu toe heel eensgezind geweest, het moeilijke werk begint nu’. 

Ook Malik Azmani, Europarlementariër voor de VVD, roept op tot actie. Hij wijst er, net als Eickhout, op dat de onderhandelingen over een nieuw sanctiepakket nu wat moeizamer gaan tussen de 27 lidstaten. Maar, vindt hij: ”de kosten voor Rusland moeten blijven stijgen’’. De klappen die Europa door eigen sancties opvangt moeten serieus worden genomen, maar, zegt Azmani, ‘laten we niet vergeten dat de mensen in Oekraïne het echt zwaar hebben, en dat zij het gevecht voor ons voeren’.

NAVO waarschuwt voor chemische aanvallen

Jens Stoltenberg blikt vandaag vooruit op de NAVO-top van morgen. Hij verwacht van de bondgenoten dat ze steun aan Oekraïne toezeggen in de vorm van meer cyber-ondersteuning en verdediging tegen ‘chemische en nucleaire bedreigingen’. Die heeft de NAVO ook al eerder geboden, maar Stoltenberg zegt zich zorgen te maken over inzet van chemische wapens door Rusland. ‘’ Elk gebruik van chemische wapens zal de aard van het conflict helemaal veranderen’’, aldus Stoltenberg.

Ander punt van zorg bij Stoltenberg: de mogelijkheid dat China ‘materiaal’ gaat leveren aan Rusland. De NAVO gaat zich morgen beraden op de relatie met China, aldus Stoltenberg.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie