Wat schaft de pot?

2 min. leestijd
Aerial view drone of harvest field with tractor mows dry grass. Autumn yellow field with a haystack after harvest top view. Harvesting in the fields. Stock up on hay for the winter. Top view

Naar aanleiding van het conflict in Oekraïne komt het Europees Parlement met een actieplan dat voedselzekerheid binnen én buiten Europa moet garanderen. Of het erdoor komt, wordt morgen bij de stemming pas duidelijk. Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) is alvast groot voorstander van de resolutie.

Voedselzekerheid in het geding

“Sinds een kleine maand staat de wereld op z’n kop. De invasie van Rusland in Oekraïne heeft veel gevolgen, die wij in Europa ook zullen gaan voelen. We moeten onze eigen voedselvoorziening veiligstellen”. Dat zou volgens Chahim bijvoorbeeld kunnen door braakliggend terrein in te zetten voor een vergroting van de voedselproductie.

Maar het draait niet alleen om Europa, nu de voedselvoorziening in Afrika en het Midden-Oosten ook in het geding is door de aanhoudende problemen met toevoer en doorvoer van landbouwproducten ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. “We moeten als Europa klaarstaan om deze landen te ondersteunen bij het voedseltekort, maar ook om hun eigen voedselvoorziening meer weerbaar te maken. Laten we de kennis en expertise in onze landbouwsector met hen delen.”

Het Europese actieplan is volgens Chahim dan ook meer dan een verbetering van de eigen weerbaarheid: “Het laat vooral ook onze solidariteit zien met de rest van de wereld die door de oorlog een voedseltekort zien ontstaan”.

Kanttekening

De Europarlementariër benadrukt dat we in Europa tegelijkertijd waakzaam moeten zijn voor voedselverspilling. Zo zou er in Europa alleen al zo’n 88 miljoen ton aan voedsel jaarlijks worden verspild. Daarnaast bemerkt Chahim dat de plannen “niet koste mogen gaan van de doelstellingen van de Green Deal, de Europese strategie rond biodiversiteit en de boer-tot-bordstrategie, die gezonde en duurzame voedselproductie moet realiseren.”

Schepje erboven op

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is verheugd: de Europese Commissie heeft een strategisch landbouw- en voedselbeleid gepubliceerd. En zoals De Lange al op Twitter laat weten: de Europese Commissie laat er geen gras over groeien.

Zo begrijpt de Europese Commissie dat boeren gecompenseerd moeten worden voor de hogere productiekosten. Daarnaast worden lidstaten tijdelijk vrijgesteld van vergroeningsmaatregelen zodat de productie opgeschroefd kan worden en de druk op de sector vermindert.