Op het speelschema: Debutanten in Brussel

2 min. leestijd
Brussels, Belgium – December 8, 2017: Station Europe. Situated on the lively Place du Luxembourg, this railway station is the ideal starting point for seeing Europe in Brussels

Minister Kajsa Ollongren van Defensie was de eerste in Brest die haar nieuwe Europese collega’s mocht ontmoeten. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken – Hoekstra – was als eerste in Brussel, maar nog niet voor een officiële vergadering, maar voor een inwerkgesprek met de chef Buitenland – Josep Borrell – van de Europese Unie.

En vandaag is het debuut van maar liefst twee ministers: De nieuwe landbouwminister Henk Staghouwer bijt de spits af en begint aan een dag met gesprekken over varkensprijzen, vogelgriep en vooral veel vuistjes geven (of een elleboog) ter kennismaking. Staghouwer is nieuw in het circuit; dat kan van de minister van Financiën niet gezegd worden. Sigrid Kaag is als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en daarna als minister van Buitenlandse Zaken al eerder in Brussel geweest. Maar toch moet ze vandaag ook de hele wasstraat door om kennis te maken met de Benelux-partners bij het ontbijt, twee gesprekken met Eurocommissarissen en ook nog een diner met de andere zuinige landen (Oostenrijk, Ierland, Zweden, Denemarken, Estland, Letland en Litouwen) de zogenoemde Hanzecoalitie. En dan heeft ze ook nog een vergadering met de Eurogroep. Volg het via deze site.

Herdenking

In Straatsburg begint het Europees Parlement vandaag aan z’n wekelijkse vergaderweek met de herdenking van voorzitter Sassoli. Onder andere de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zullen vanavond spreken. Ook de Franse president Emmanuel Macron zal het woord voeren. Morgen kiest het parlement een opvolger. Volg de ceremonie hier.

Openbaar

Vandaag verstrijkt de deadline die Lara Wolters heeft gesteld aan de Europese Commissie. Het gaat over het wetsvoorstel over ketenverantwoordelijkheid. De Commissie weigert om de plannen van het Europees Parlement in wetten om te zetten. Wolters wil weten waarom de commissie tot dit standpunt is gekomen; met wie er koffie is gedronken, welke telefoontjes er zijn gepleegd; kortom onder welke druk de commissie is bezweken. Als er vandaag geen antwoord komt stapt Wolters naar de rechter om Europees te wobben. Ze wil dat alle documenten boven water komen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie